Egy izraeli megfigyelő léggömb a Gázai övezet fölött lezuhant és a Hamaszhoz került

Az izraeli hadsereg egyik megfigyelő léggömbje a Gázai övezet fölött lezuhant, és az övezetet uraló iszlamista Hamasz szervezethez került péntek délután – jelentette a helyi média.

A léggömbben található optikai eszközök, köztük a megfigyelő kamera a Hamasz katonai szárnyának a kezébe került a Jediot Acharonot című újság hírportáljának, a Ynetnek az értesülése szerint.

Az izraeli hadsereg katonái lőttek a lezuhant szerkezetet összeszedő palesztinok irányába, majd bejelentették, hogy nem kell tartani jelentős információszivárgástól. A palesztinok szerint a támadással az optikai eszközöket próbálták megsemmisíteni, és a lövések nyomán a palesztin oldalon nem voltak áldozatok.

Az incidens a Gázai övezet északi részén, az erezi átkelő közelében, a palesztin sajtó szerint Beit-Chanun városnál történt. A palesztinok arról számoltak be, hogy a léggömböt fegyveres palesztinok lőtték le, de az izraeli források szerint az erős szél okozta műszaki meghibásodást miatt zuhant le.

A szerkezet élőben sugározta a megfigyelt terület történéseit. A rajta elhelyezett kamerák nem titkos eszközök, és az izraeli hadsereg szerint ezért nem várható “jelentős” információk Hamaszhoz kerülése.

Az elmúlt évben a gázai határ mentén 65 kilométer hosszú, föld alatti betonfal készült, amely megakadályozza az alagutak fúrását Izrael felé, és a felszínen is új, hat-hét méter magas kerítésrendszert telepítettek.

Meghagyták a régi kerítést is, ezért az övezetből kilépők a két kerítés közötti területre érkeznek, és ekkor katonák helyett felderítő drónt küldenek személyazonosságuk megállapítására.

Ha fegyveresek hatoltak be, akkor biztonságos, rejtett erődítményekből, harckocsi és egy védett tankelhárító fedezékéből közvetlen közelről géppuskával lőnek rájuk. Ha a közeledők fegyvertelenek, akkor a katonák drónokról vagy távoli és biztonságos őrállásból kilőtt könnygázzal tartják távol őket a második, belső határkerítés vonalától.

A tavaly májusi izraeli hadművelet óta az előző évekhez képest különösen nyugodt időszakot éltek meg az övezetben és környékén. Az új izraeli kormány jelentős, a gázai civilek életét megkönnyítő lépéseket tett az elmúlt hónapokban, például izraeli munkavállalási engedélyt adott több tízezer gázai palesztinnak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.