Két palesztin fegyveres életét vesztette az izraeli hadsereg razziáján Ciszjordániában

Két palesztin fegyveres életét vesztette az izraeli hadsereg razziáján Ciszjordánia északi részén, Nabluszban hétfő reggel a hadsereg közleménye szerint.

A katonai híradás szerint hétfő reggel letartóztattak két palesztint, Ezz Tuqant és Nidal Tabandzsét Nábluszban, akiket izraeli katonák ellen Huvara városban, márciusban végrehajtott támadásokkal gyanúsítanak. A vádak szerint márciusban lövésekkel megsebesítettek két izraeli katonát.

Őrizetbe vételüknél tűzharc tört ki az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között, amelyben két palesztin fegyveres életét vesztette. Az izraeliek a razzián lefoglalták a márciusi támadásnál használt járművet, valamint  fegyvert, lőszert és egyéb “katonai felszerelést”.

Ugyanakkor a ciszjordániai Vadi Sziman faluban is letartóztattak egy palesztint terrorista tevékenység vádjával.

Idén már csaknem száz palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet.

Izrael azt állítja, hogy az áldozatok többsége fegyveres volt. Az izraeli közlések szerint a katonai rajtaütések célja a palesztin fegyveres szervezetek felszámolása és a jövőbeli terrortámadások meghiúsítása. A palesztin tisztségviselők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.