A Palesztin Hatóság felfüggeszti a biztonsági együttműködést Izraellel

A Palesztin Hatóság (PH) felfüggeszti a biztonsági együttműködést Izraellel – jelentette be Mahmud Abbasz palesztin elnök hétfőn a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság hírportálja szerint.

Mahmud Abbasz palesztin elnök hétfőn felfüggesztette a kapcsolatokat és a biztonsági egyeztetéseket Izraellel, mert az izraeli fegyveres erők nagyszabású katonai akciót indítottak Ciszjordánia északi részén, Dzsenin városban.

Palesztinok százai hagyják el otthonaikat a dzsenini menekülttáborból

Abbasz hivatala közleményben jelentette be a Palesztin Hatóság más vezetőivel tartott megbeszélésen megszületett döntést. A PH elnöke a múltban, korábbi erőszakos eseményeket követően már többször szünetet rendelt el a biztonsági együttműködésben Izraellel.

A palesztin vezetés Ramallahban összehívott rendkívüli ülésén Abbasz azt mondta, hogy a PH azonnali hatállyal leállít minden kapcsolatot és megbeszélést Izrael képviselőivel.

“Mivel Izrael nem elkötelezett az akabai és a sarm-es-sejki megállapodások betartásában, a vezetés bejelenti, hogy ezek a megállapodások már nem kötelező érvényűek” – hangsúlyozta a palesztinok közleménye.

A PH csak korlátozottan képes ellenőrzése alatt tartani Ciszjordánia palesztinok lakta településeit – emlékeztetett a The Times of Israel című újság hírportálja.

A közszolgálati rádió esti hírműsora szerint a Hamasz és Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezetek pénzelik és irányítják Ciszjordánia északi részén a helyi palesztin fegyvereseket.

Palesztin jelentések szerint lakosok százai menekülnek a dzsenini menekülttáborból. A közösségi oldalakon terjedő felvételek szerint éjszaka újabb katonai járművek hajtottak be a menekülttáborba, ahol nincs víz- és áramellátás, és a lakosok élelmiszerhiánytól és a harcok eldurvulásától illetve elhúzódásától tartanak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.