Nem megy el a Fauda sztárja az MCC fesztiváljára

Lior Raz, a sorozat főszereplője és egyik alkotója eredetileg a sorozat sikeréről, valamint az izraeli-palesztin konfliktus megjelenítéséről beszélt volna az esztergomi MCC Feszten. Ezt a magyar kormánysajtóban is nagy örömmel újságolták.

Haaretz azonban néhány napja arról számolt be, hogy Raz valószínűleg visszamondta a szereplését. Ugyanis hirtelen eltűnt ez a program a fesztivál programfüzetéből, az azt beharangozó oldal is elérhetetlenné vált és az izraeli nagykövetség közösségimédia-felületéről is törölték az eseményt meghirdető korábbi bejegyzést.

A lap megkereste Raz képviselőjét, aki minden magyarázat nélkül közölte:

„Lior nem vesz részt ezen az eseményen. Köszönjük érdeklődését.”

A Haaretz cikke – utalva az Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu közötti jó kapcsolatra és az MCC szerepére is – megjegyzi, hogy „nem világos, hogy Raz, aki élesen bírálta a Netanjahu-kormánynak a bíróságok hatalmának gyengítésére irányuló erőfeszítéseit, és az év elején azt mondta, hogy ‘az izraeli demokrácia veszélyben van’, miért akart eleve részt venni ezen az eseményen”.

Azt is tudjuk, hogy néhány napja barátunk és állandó szerzőnk, Barukh is nyílt levéllel fordult Lior Razhoz, és ebben óvta őt az Orbán-közeli rendezvényen való részvételtől:

„Ha elfogadod a meghívásukat, az olyan, mintha Izraelben egy Rothman vagy Levin rendezvényen beszélnél. Ne tedd! Orbán és Bibi ugyanazt a világot építik, azt a világot, ahol nincs hely a hozzánk hasonló embereknek.”

Üdvözlendő, hogy mára – izraeliek, magyarok, magyar izraeliek és izraeli magyarok áldozatos munkájának köszönhetően – egyre többen értik és ismerik, hogy ugyan Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, de vannak helyek, amik IGEN.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.