Izrael nem küldi el tárgyalóküldöttségét Washingtonba

Ron Dermer stratégiai ügyek minisztere, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Tzachi Hanegbi, a Nemzetbiztonsági Tanács elnöke a washingtoni külügyminisztériumban 2023. március 7-én.
Balról jobbra: Ron Dermer stratégiai ügyek minisztere, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Tzachi Hanegbi, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács elnöke a washingtoni külügyminisztériumban 2023. március 7-én. – Fotó: Antony Blinken / Twitter

Izrael nem küldi el tárgyalóküldöttségét Washingtonba, miután az Egyesült Államok nem vétózta meg hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Gázai övezeti tűzszüneti javaslatot, hanem csak tartózkodott az arról szóló szavazáson – jelentette be a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal.

Az izraeli vezetés pénteken megállapodott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel arról, hogy a hadikabinet két tagja, Ron Dermer miniszter és Cahi Hanegbi nemzetbizottsági elnök Joe Biden amerikai elnök kérésére ezen a héten Washingtonba utazik megtárgyalni Izrael esetleges hadműveletét a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén található Rafah ellen. De miután az ENSZ BT az Egyesült Államok tartózkodásával megszavazta az azonnali tűzszüneti vonatkozó határozatot, Benjamin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy nem küldi el a Dermer és Hanegbi vezette delegációt Washingtonba.

Az Izrael és a Hamasz terrorszervezet közötti fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta a Fehér Ház most először nem akadályozta meg tűzszüneti határozati javaslat megszavazását a BT-ben.

A miniszterelnöki hivatal ezzel összefüggésben hozzátette: az Egyesült Államok már előzetesen tájékoztatta Dermert arról, hogy ezúttal hagyni fogja a javaslat elfogadását.

A hivatal állásfoglalása szerint az Egyesült Államok “visszalépett következetes álláspontjától, és ártott a háborús erőfeszítéseknek, az elraboltak szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseknek, mert reményt ad a Hamasznak arra, hogy a nemzetközi nyomás hatására lesz tűzszünet, de nem kell elengednie a túszait” – írta hétfőn a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal.

A Hamasz viszont a szavazás után megköszönte az ENSZ BT-nek, hogy azonnali tűzszünetet ír elő a Gázai övezetben, és követelte, hogy “állandó tűzszünet legyen, az összes cionista erőt vonják ki a Gázai övezetből, és a kitelepítettek visszatérhessenek otthonukba”.

Az interneten közzétett nyilatkozatában a Hamasz azt is bejelentette, hogy kész az azonnali fogolycserére, tehát átadni túszait, ha cserébe Izrael elenged bebörtönzött palesztinokat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.