Kreatívírás-tréning

fotó: art journaling / Flickr

A kreatív írás akadályai: a rutintalanság és a rutin

Amikor valaki nem ír rendszeresen, aztán egyszer csak írói feladat elé állítja az élet, a rutin hiánya miatt sikerületlen lesz a szöveg.

A másik célközönség a rendszeresen írók. Nálunk sokszor a rutin áll a kreatív írás útjában. A manírok, megszokott szófordulatok, amelyek a rendszeres írás során kialakulnak. Ezek gördülékennyé teszik ugyan a szöveget, de a gondolatok szikrázó izgalmát eltüntetik.

MIÉRT?

Kreatívan írni nem azonos a virtuozitással, ezért azt gondolom, hogy tanítható. Fantáziája mindenkinek van, legfeljebb nem indul el, amikor az üres papír vagy egy üres monitor elé ül.

Mert nincs birtokában a technika, a technológia, amivel eleven szöveget lehet írni. Csodák nincsenek, de csodálatos változások igen. Azt remélem, a gyakorlataim, játékaim elvégzése után ezek bekövetkezhetnek.

Megfogalmazni valamit: teher. Van egy kép a fejünkben arról, amit el akarunk mesélni, meg akarunk értetni. Ez a kép anyagtalan. A gondolat anyaga a nyelv. Szavak, mondatok, bekezdések – és végül a komplett szöveg. Hogyan juthatunk el oda, hogy megelégedetten nyugtázzuk: ez a szöveg azonos a fejünkben lévő gondolattal? Sporthasonlattal: edzeni kell! Ne ijedjetek meg, ez nem gyakoroltatás. Tovább pontosítom a metaforát: nem a testépítők edzése a kreatív írás gyakorlása, inkább vívólecke. A „másik” támad, azt kell kivédeni. Aztán védekezik, de nekünk be kell vinni a találatot! Kardforgatás! Szófordulatok, mondatszerkezetek, tempó, ritmus, tagolás. És haladó szinten majd dramaturgia (a szöveg drámaiságának tudománya) és zene. A szöveg zenéje. Nem kell megijedni ettől! Nincs messze! Induljunk!

Vigyük le az agyunkat a játszótérre!

Néha olyan lesz, mintha csak játszanánk, néha meg olyan, mint egy matekpélda.

És néha sutba dobjuk a nyelvtant, a nyelvhelyességet, a stilisztikát, a retorikát; átlépjük a határokat, hogy tudjuk, hol vannak.

Néha meg olyan lesz, mintha elment volna az eszünk.

A technológia:

Én elküldöm a feladatot e-mailben vagy Messengeren.

A feladat: 10-20 perc alatt megírható mennyiség + előtte tetszés szerinti agyalás. De 24 órán belül értékelés! A legjobb ihlet a „lapzárta”!

Pár óra múlva érkezik a válaszom, ez lehet, hogy újabb feladat elé állít majd…

Aki lemarad, kapaszkodjon!

Ha egy feladatcsoporton túl vagyunk, megkapjátok egymás munkáit véleményezésre. Sőt olyan is lesz, hogy továbbírásra…

Ha jobban megismerjük, megismeritek egymást, lesznek tandem-feladatok, sőt a teljes csoportot megmozgató játékok.

Nincs teljesítménykényszer! Nincs jó és rossz megoldás!

Kreatív és kevésbé kreatív megoldás van. Én sem értékelni fogok, hanem elemezni, orientálni a következő lépés felé.

Jelentkezés >>

Silló Sándor

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.