Késelés és lövöldözés volt Izrael ammáni követségén

Csavarhúzós támadás és pisztolylövések az Izrael ammáni nagykövetségén.

Az izraeli külügyminisztérium szerint két jordániai bútort szállított az izraeli nagyköveti dolgozók egy részének lakásként szolgáló épületbe, amikor az egyikük egy csavarhúzóval rátámadt egy biztonsági őrre. A jordániai belehalt a pisztolylövésbe, de tévedésből a ház tulajdonosa, egy 40 éves orvos is találatot kapott és életét vesztette. Az izraelit szúrt sebbel, könnyebb sérülésekkel vitték kórházba.

Hogy mi okozta a végzetes vitát, egyelőre nem tudni, de jelentések szerint a templom-hegyi válság hergelte fel a 17 éves támadót. Biztonsági források közölték, hogy lezárták a nagykövetség környékét.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Izrael kérése, és a Genfi Egyezmény által biztosított diplomáciai mentesség ellenére Jordánia közölte, hogy nem adja ki a diplomatákat, és ő maga akarja kihallgatni a biztonsági őrt. A merénylő szülei máris halálbüntetést követelnek az izraeli biztonsági őrre. “Jordán földön izraeli jordániait öl…” – nem lesz könnyű a jordán vezetésnek az utóbbi napok eseményei miatt feldühödött tömeg ellenében cselekedni.

A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy a hétvégén igencsak éleződött a feszültség Izrael és a palesztinok között, és emiatt Jordánia vasárnap azzal fordult az arab országokhoz, hogy a külügyminisztereik sürgősen üljenek össze a helyzet megvitatására.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.