Kakaduk és kenguruk – Héberóra

Hogy mondják ivritül

Héber Nyelvi Akadémia rövid magyarázataiból válogatunk.

A kakadu, a marabu, a flamingó és a kenguru a stúdióban ültek, avokádósalátát ettek, cselló concertót hallgattak, és azon töprengtek, hogyan mondják mindezt többes számban héberül.

A válasz: a Héber Nyelvi Akadémia állásfoglalása szerint az o-ra és u-ra végződő jövevényszavak többes számát az אִים (-im) végződéssel képezzük. A fenti szavak többes számban tehát: קקדואים (kakaduim – kakaduk), מרבואים (marabuim – marabuk), פלמינגואים (flamingoim – flamingók), קנגורואים (kenguruim – kenguruk), סטודיואים (sztudioim – stúdiók), אבוקדואים (avokadoim – avokádók), צלואים (cselloim – csellók) és קונצרטואים (koncsertoim – concertók).

A komolyzene kedvelői közül sokan szívesebben használják az olasz צ’לי (cselli) és קונצ’רטי (koncserti) alakokat. Ezzel kapcsolatban csak egy megjegyzés: a spaghetti is többes szám, a szó egyes száma spaghetto.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHéber Nyelvi Akadémia