Csi-csiri-csiribi-csiribibi

Bibi, a nagy varázsló, most mit fog előhúzni a kalapjából? – találgattuk barátokkal a szombat esti tel-avivi Netanjahu-ellenes tömegtüntetés után.

Valóban nagyon rosszul állt a szénája: Legfőbb samesza, David Bitán már eltöltött egy napot a rendőrségen, ahol több milliós korrupciós vádakra próbált elfogadható magyarázatot találni. Ő maga is már négyszer kényszerült rezidenciáján vendégül látni a nyomozókat, és állítólag semmi sem mentheti meg a vádirattól, hiába húzza-halasztja Mandelblit államügyész hónapok óta ügyét. Sara Netanjahu ellen is készül az okirathamisításos, hűtlen kezeléses vádirat, ezt sem lehet már a végtelenségig halogatni. És tízezrek követelték távozását Tel-Aviv utcáin.

Aztán kedden csiribí-csiribá: Trump vadul telefonálgatott a közel-keleti vezetőknek, hogy felkészítse őket nagy jeruzsálemi bejelentésére.

Ügyes.

Nem ment magától, a lapok szerint Bibi háromszor is beszélt az amerikai elnökkel az utóbbi napokban ez ügyben. De nyilván nem volt nehéz meggyőzni, hiszen választási ígéret, és pont az ellenkezőjét teheti, mint amit a népszerű Obama tett.

Ügyes.

Ki beszél már a miniszterelnök korrupciós ügyeiről? Izraelben palesztinok tízezrei tüntetnek, ismét rakétákkal lövik a Gázai övezet környékét, az egész világ felbolydult, és még csak nem is lehet Izraelt, vagy Netanjahut ekézni. A hosszú karok szokásos politikája, mint amikor Bitán és Amsalem próbálta a kormányfőt védő, a rendőrséget és az ügyészséget korlátozó törvényeket átverni. Akkor is bátran kijelenthette, hogy ő valójában nem is támogatja a készülő törvényt, s amikor már tízezrek vonultak az utcára: rá ne is vonatkozzon.

Ügyes.

De semmi sem tart örökké. Izraelben lassan, de biztosan őrölnek az igazságszolgáltatás malmai. Addig is minden a régiben: szombat este 8 kor tüntetés a Rotschildon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.