A régi típusú antiszemitizmus eltűnt, most az új elől menekülnek a francia zsidók

A francia rendőrség elit alakulatának fegyveres tagjai biztosítják a helyszínt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő látogatása előtt 2015. január 12-én annak a párizsi kóser élelmiszerüzletnek a közelében, amelyben Amedy Coulibaly iszlamista terrorista túszokat ejtett 2015. január 9-én, mielőtt a francia kommandósok végeztek vele. - fotó: Etienne Laurent / MTI/EPA

Bár a francia kormány által összeállított statisztikák azt mutatják, összességében kevesebb volt a rasszista indíttatású támadás az országban 2017-ben, az erőszakos támadások aránya mégis növekedett. Ennek fő elszenvedője pedig a félmilliós zsidó közösség, amelyik Európában a legnagyobbnak számít. A folyamatos incidensek sora lehet az egyik oka annak, hogy egyre több francia zsidó emigrál Izraelbe, ahol viszont nem mindenki találja meg a számítását.

(…)

Sok francia zsidó mégis úgy látja, hogy a helyzet csak rosszabbodik. 2006 óta több mint negyvenezer franciaországi zsidó emigrált Izraelbe: 2014-ben 7300-an, 2015-ben 7800-an, 2016-ban 5000-en, tavaly pedig 3500-an érkeztek. Ezek még annak fényében is nagy számok, hogy a statisztikák alapján elmondható, hogy az emigrálók 10–30 százaléka végül végleg visszatér Franciaországba, sokan pedig úgy költöznek ki, hogy dolgozni visszajárnak Európába. De felmérések azt mutatják, hogy franciaországi zsidók tízezrei bizonytalanok a jövőt illetően, ezért gondolkodnak az emigráción. Sokan nem feltétlenül az országot hagyják el, csak Párizson belül költöznek más városrészekbe, ahol erősebb a zsidó közösség jelenléte.

(…)

A zsidók elleni támadásokkal jogi szempontból foglalkozó szervezet, a Bureau National de Vigilance Contre l’Antisémitisme második embere, Charles Baccouche egyenesen úgy gondolja, hogy Nyugat-Európában hosszú távon nincs jövője a zsidóknak, mivel a Koránnak része az antiszemitizmus. Emellett úgy látja, hogy az elmúlt évek trendjei oda vezetnek: a franciaországi zsidók egyre inkább maguk között élnek, nem érintkeznek nem zsidókkal, ez pedig probléma lehet.

Az Izraelbe érkező francia zsidók dolga azonban közel sem könnyű. Az Ynet cikkében azt írják, Izrael nem lesz képes az országba csábítani a távozni vágyókat, mivel a nyelvi akadályokon túl nem tesz eleget azért, hogy megkönnyítse a frissen érkezők dolgát, ez pedig a csökkenő számokon meg is látszik. Egy, a témában tartott konferencia résztvevői szerint az újonnan érkezők nehezen tudnak elhelyezkedni Izraelben. Ezt többen azzal hidalják át, hogy a nagy távolság ellenére is ingáznak – a hét elejét Franciaországban, a hét végét Izraelben töltik –, ez azonban nem segíti elő az integrációt és rossz hatással van a családi életre. Az sem segít, hogy egészen mostanáig sok szakmában szükség volt az izraeli állam által felállított vizsgák abszolválására ahhoz, hogy valaki a szakmájában tudjon dolgozni; az euró és a sékel közötti kedvezőtlen átváltási ráta pedig például a nyugdíjasoknak kellemetlen.

A teljes írás itt olvasható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSmno.hu