A Moszad visszaszerezte Eli Cohen óráját

Eli Cohen visszaszerzett és kiállított karórája - fotó: képernyőkép / Hadasot

A Moszad egy különleges akció során visszaszerezte Eli Cohen, 1965. május 18-án Szíriában kivégzett elegendás Moszad-kém karóráját. Az órát először Yossi Cohen, a Moszad főnöke mutatta be Eli Cohen családjának egy néhány héttel korábbi emlékünnepségen.

A Cohen által a szíriai operatív tevékenysége során használt óra jelenleg a Moszad központjában van kiállítva, és Rosh Hasana után visszakerül a Cohen család tulajdonába. A kivégzést követően az órát egy ellenséges állam birtokolta, és az óra visszaszerzését követően Izraelben átfogó kutatást és hírszerzési tevékenységet végeztek, melyek végén egyértelműen megállapították, hogy ez tényleg Cohen órája volt.

“Abban a pillanatban, hogy értesültem a dologról, kiszáradt a nyelvem, és kirázott a hideg” – mondta Nadia, Eli Cohen özvegye. “Mikor megérkeztünk a Moszad székhelyére, elmondták nekünk, hogy egy összetett és bonyolult művelet során szerezték vissza Eli óráját. Abban a pillanatban éreztem a kezét, mintha egy része velünk lenne.”

Eli Cohen a múlt század hatvanas éveiben beszivárgott a szíriai politikai vezetés legmagasabb szintjeibe. Az általa szerzett információk kulcsszerepet játszottak Izrael hatnapos háborúban aratott átütő sikerében. Fele részben ő nyerte meg a háborút a szírek ellen, nélküle nem vagy csak sokkal nagyobb áldozatokkal lehetett volna visszafoglalni a Golánt.

Mai születésnapos: Eli Cohen, Izrael leghíresebb és legbátrabb kéme

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.