Függetlenség napi tűzijáték Izraelben - fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Izrael kicsi, de innovatív ország. A koktélparadicsomtól a rakétavédelmi rendszerekig, a közösségi alapon működő navigációs rendszertől a krav maga harcművészetig számtalan eredeti felfedezéssel gyarapította Izrael állama eddig a világ kultúráját és gazdaságát.

Május 2-án ünnepli az ország függetlenségének évfordulóját, ennek alkalmából csokorba gyűjtöttük azokból a különlegességekből, amelyeket fennállásának 69. évében adott Izrael – a világnak.

1. Mamanet

A 2016. júniusában New Yorkban tartott ENSZ-közgyűlésen a sport szerepét hangsúlyozták a béke és a fejlődés elősegítésében. Az izraeli küldöttség az Izraelben alapított, és ma már a világ egyre több országában elterjedt tömegsport-kezdeményezés sikerével érzékeltette a Mamanet fontosságát a sport segítségével elérhető társadalmi változások terén. Izraelben a Mamanet mára közel 13 ezer gyerekes nő részvételével a legnagyobb bázisú tömegsporttá vált.

Hajrá Mama(net)! – “Mert képes vagy rá!”

2. Fauda

A Netflixnek köszönhetően 130 országban nyerhetnek betekintést a TV-sorozatok nézői egy különleges, az ellenség soraiba beépülő izraeli biztonsági egység akcióiba.

Izraeli tévésorozat ramadánra: Fauda

3. Tv-sorozatok

És még további sorozatok ráadásnak…

6 izraeli tv-sorozat a hosszú téli napokra

4. Önvezető autók

Nagy valószínűségel a legújabb autókat izraeli vezeti majd, de nem egy hús-vér ember, hanem az Intel által rekordösszegért megvásárolt Mobileye cég által kifejlesztett önvezető rendszer. Tel-Avivban már minden készen áll.

Tel-Avivban már készülnek az önvezető autókra

5. Gal Gadot

Az első szélesvásznú Csodanő (Wonder Woman) megtestesítője, izraeli ex-szépségkirálynő büszke arra, hogy az izraeli hadseregben szolgált, és elmondása szerint ez sokat segít neki abban, hogy Hollywoodban helyt tudjon állni.

Az izraeli szupernő, Gal Gadot jiddise máme is szeretne lenni

6. Szír gyerekek gyógyítása

Annak ellenére, hogy Izrael hivatalosan nem avatkozik be a szíriai háborúba, és eddig menekülteket sem fogadott még be, a humanitárius segítségnyújtás terén sokat tesz. Az izraeli hadsereg 2013 óta több ezer sebesültet látott el a helyszínen illetve katonai kórházakban. Magánemberek támogatásából pedig milliókat gyűjtenek a szíriai háború szenvedő áldozatainak megsegítésére.

Szír gyerekeket gyógyítanak Izraelben

7. Uri Geller múzeum

Uri Geller múzeumot nyit Tel-Avivban. No comment.

A kilencedik Te magad légy – Uri Geller hazatért Izraelbe

8. Légifotók Izrael őskorából

Az izraeli fényképészet legnagyobb úttörője a Magyarországon született Kluger Zoltán volt. Fényképeit szabadon felhasználhatóvá tette az Izraeli Nemzeti Archívum. Az államalapítás előtt, majd Izrael első éveiben készített művészi fényképeknek köszönhetően megnézhetjük, milyen volt Izrael anno.

Közkincs lett húszezer Kluger-fotó

9. Katonai kórház

Izrael katonai tábori kórháza, mely katasztrófa sújtotta övezetekben rendszeresen nyújt humanitárius segélyt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legmagasabb, hármas besorolású tábori kórházává vált, a világon elsőként érve el ezt a magas rangot.

ENSZ: Csillagos ötös Izrael orvosi humanitárius felszerelésének

10. Felállítható kerekesszék

Úttörő orvosi felfedezés, amely minden mozgássérült életét jobbá teheti.

Egy kerekesszék felállítja a mozgássérülteket