Sok palesztin megsebesült a ciszjordániai és gázai övezeti zavargásokban

Fotó: YouTube képernyőkép

Legalább húsz palesztin sebesült meg a Jeruzsálemet Izrael fővárosának elismerő Donald Trump amerikai elnök és Izrael elleni zavargásokban, amelyek ezen a pénteken már negyedszer zajlottak Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

Több ezer palesztin tüntetett erőszakosan a mecseteket a pénteki imák után elhagyva, akik Ciszjordániában húsz helyen dobálták kővel az izraeli biztonsági erőket, a Gázai övezet határánál pedig kilenc helyen dobáltak köveket és próbáltak kárt tenni a határkerítésben.

A ynet palesztin egészségügyi forrásokra hivatkozva húsz sebesültről számolt be, akik általában könnygáz belélegzése miatt szorultak ápolásra, de néhányukat az izraeli biztonsági erők lövései találták el.

Gáza város utcáján felvonulást rendeztek, amelyen azt skandálták, hogy “halál Amerikára, halál Izraelre, halál Trumpra.” Ciszjordánia különböző helyein mintegy kétezren vettek részt a tiltakozásokon gumiabroncsokat égetve, kövekkel és Molotov-koktéllal dobálva az izraeli katonákat, akik tömegoszlató fegyverek bevetésével válaszoltak.

Az izraeli erők szerint ezen a héten mindazonáltal csekélyebb volt a palesztinok részvétele a tüntetéseken, mint a múlt héten. Donald Trump december 6-i, Jeruzsálem Izrael fővárosaként történő elismeréséről szóló bejelentése után a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász újabb palesztin felkelést, intifádát hirdetett, és azóta minden pénteken tömegtüntetéseken tiltakoznak Ciszjordániában és a Gázai övezetben az ellen, hogy Izraelt a zsidó állam fővárosaként ismerjék el Tel-Aviv helyett.

A palesztinok remélt független államuk fővárosának szeretnék megtenni az Izrael által 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálemet.

FORRÁSMTI