Paraguay visszaköltözteti nagykövetségét Tel-Avivba, Izrael bezárja paraguayi nagykövetségét

323

Luis Alberto Castiglioni paraguayi külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy visszaköltöztetik Tel-Avivba a májusban Jeruzsálembe áthelyezett paraguayi nagykövetséget. Az izraeli külügyminisztérium válaszul közölte, hogy Izrael bezárja paraguayi nagykövetségét. Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter időközben arról tájékoztatott, hogy a palesztinok “azonnali hatállyal” megnyitnak egy diplomáciai képviseletet Paraguayban.

“Paraguay hozzá akar járulni a regionális diplomáciai erőfeszítések növeléséhez a széleskörű, tisztességes és tartós béke elérése érdekében a Közel-Keleten” – mondta Castiglioni.

Az izraeli külügyminisztérium a szerdai bejelentésre válaszul közölte: Izrael bezárja paraguayi nagykövetségét.

“Benjámin Netanjahu (izraeli) miniszterelnök utasította a külügyminisztériumot, hogy zárja be az izraeli nagykövetséget Paraguayban” – tudatta közleményében a külügyi tárca, amelyet szintén Netanjahu vezet. Izrael “a legkomolyabban tekint Paraguay e rendhagyó döntésére, amely feszültté fogja tenni a kapcsolatokat a két ország között” – tették hozzá a közleményben.

A palesztin külügyminisztérium közlése szerint Paraguay két hete, Rijád al-Malki külügyminiszter ottani látogatása során ígéretet tett a nagykövetség visszaköltöztetésére.

Paraguay májusban, az előző elnök, Horacio Cartes döntése nyomán költöztette át nagykövetségét Jeruzsálembe. Paraguay ezzel a harmadik ország volt, amely szakított a nemzetközi konszenzussal, miszerint a nagykövetségeket a város vitatott státusza miatt Jeruzsálemen kívül működtetik.

Cartes augusztus 15-ig volt a dél-amerikai ország elnöke, utódját, Mario Abdo Benítez új elnököt még aznap beiktatták.

Az Egyesült Államok május 14-én nyitotta meg Jeruzsálembe áthelyezett külképviseletét, Guatemala pedig két nappal később.