Benny Gantz egyelőre aligha válthatja le Netanjahut

Benny Gantz, az izraeli hadsereg 20. vezérkari főnöke - fotó: IDF

Bár a következő kneszet tagjait hivatalosan csak jövő novemberben választjuk, időről-időre felröppenek hírek egy előrehozott voksolás lehetőségéről. Így hát nem csoda, hogy a közvélemény kutató és média cégek is rendszeresen szondázzák a lakosság választási preferenciáit. Pénteken hozta nyilvánosságra a Hadasot című televíziós műsor a legutóbbi felmérést, eszerint bár az izraeliek 57 százaléka pozitívan ítéli meg a 2015-ben visszavonult Benny Gantz hadseregtábornokot, de a miniszterelnöki pozícióra csupán a válaszadók 14 százaléka látja alkalmasnak őt, szemben a Netanjahut támogató 36 százalékkal. A műsorból az is kiderült, miniszterelnök aspiránsként Gantz messze jobban teljesített, mint Jair Lapid (a Van jövő párt elnöke), Naftali Bennett (a Zsidó otthon párt vezetője) vagy Avi Gabay (a Zionista szövetség vezetője).

Az 59 éves Benny Gantz politikai karrierjéről június óta folynak a találgatások, miután nemrég lejárt a kötelező szilencium, amely a hadseregből leszerelő vezetőket három évig távol tartja az aktív közéleti szereptől. Az egykori hadseregtábornok ugyan hivatalosan még nem nyilatkozott arról, hogy belép-e a politikai arénába, de Giora Inbar, egykori dandártábornok, Gantz közeli barátja a hónap elején úgy nyilatkozott a Galei Cahal katonai rádiónak, hogy a hadseregtábornok fontolgatja ezt a lépést. Néhány korábbi nyilatkozatából úgy tűnik, ha indulna, akkor legszívesebben egy új alapítású párttal tenné azt.

A kutatásban résztvevők 47 százaléka arra voksolt, hogy Gantz térjen vissza a közéletbe. A népszerű katonai vezetőt a bal-közép Cionista szövetség támogatóinak 91 százaléka látná szívesen a párt miniszterelnök jelöltjeként, a politikai paletta közepén elhelyezkedő Van jövő párt támogatóinak 65 százaléka gondolja úgy, Gantz helye az ő soraikban van. Bár az egykori hadseregtábornok nem ennyire népszerű a jobboldali választók körében, de a jobb-közép Kulanu szavazóinak 61 százaléka, a Likud szavazóbázisának pedig 51 százaléka hívná meg pártjába Gantzot. A válaszadók 52 százaléka legszívesebben védelmi miniszterként látná Benny Gantzot, 25 százalékuk egyéb tárcát is rá merne bízni az egykori tábornokra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.