Letartóztattak 28 haredi tüntetőt Jeruzsálemben

Közel ötszáz ultraortodox lezárta a város egyik legfogalmasabb kereszteződését, hogy ezzel tiltakozzon egy jesivahallgató letartóztatása ellen. A jesivabóchert azért vették őrizetbe, mert nem volt hajlandó megjelenni a sorozóbizottság előtt, pedig ott felmentették volna.

Az erőszakosan tüntető harediek nácinak nevezték a rendőröket, akik megpróbálták felszabadítani a csomópontot, hogy helyreálljon a közlekedés. “Inkább a halál, mint hogy bevonuljunk”, “a börtönbe, de nem a hadseregbe” – kiabálták a demonstrálók.

A törvények lehetővé teszik az ultraortodox fiatalok azonnali felmentését a katonai szolgálat alól, mindössze azt a feltételt szabják, hogy egyszer jelenjenek meg a behívójukon szereplő sorozóbizottság előtt.

A jeruzsálemi harediek egy csoportja ezt sem hajlandó teljesíteni, és ezért néha egy-egy fiatalt letartóztatnak, amennyiben nem jelent meg átvenni felmentését. Az ilyen esetek aztán olajat öntenek a tűzre, általában erőszakos tüntetések követik, amelyek hosszú időre megbénítják a főváros forgalmát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.