Medúzákkal takarítanák ki a tengereket izraeli kutatók

Egyre nagyobb gondot okoznak az élővizekben úszó műanyaghulladékok.

Izrael strandjain rendszerint két tényező okoz kellemetlenséget nyaranta a fürdőzőknek: a partokon felhalmozódó szemét és a medúzák. A két jelenség összekapcsolásaként a Haifai Egyetem kutatói egy olyan innovatív megoldáson dolgoznak, ami a világ több pontján is segíthet a környezet — és azon belül élővizek — szennyezettségének csökkentésében.

A probléma jelentőségét mutatja az a rémisztő jelentés is, amit az Economist magazin idén tett közzé. A benne szereplő adatok szerint

az 1950-es évek óta 6.3 milliárd tonna műanyaghulladék keletkezett globálisan — aminek nagy része az óceánok vízében landolt.

A szennyezettség megállítása érdekében Izrael kutatói egy olyan szűrő kifejlesztésén dolgoznak, ami a medúzák nyálkás anyagából készül. A nagy méretű szemétdarabok kiszűrése ugyanis csak egy része a feladatoknak, ám a lebomlást követően létrejött mikroplasztikus részecskék kiszűrésében új megoldásra van szükség, amiben az állatokból származó anyagok segíthetnek.

Dr. Dror Angel, a Haifai Egyetem kutatója a GOJelly projekt egyik csoportjának vezetőjeként a NoCamels nevű portálnak mesélt el részleteket. „Izraelben hatalmas mennyiségű újrahasznosított vagy megtisztított vizet használunk fel az öntözéshez, ami során mikroplasztikus anyagok juthatnak a földbe, majd vissza a tengerbe, vagy műanyag juthat azokba, amiket a mezőgazdaságban termelünk” — hangsúlyozta az új megoldás szükségességét a szakember.

- Hirdetés -

A teljes írás itt olvasható >>

- Hirdetés -
FORRÁSNeokohn