Saked vesztegetni próbálta Netanjahut?

Bombaként robbant hétfő este a Háárec honlapján a leleplező cikk, miszerint a jelenleg a jobboldali Jamina pártot vezető Ajelet Saked néhány hete egy bűnügyi kategóriába illő, Netanjahunak tett megvesztegetési ajánlattal próbált bejutni a Likudba.

A laphoz eljutott bizonyítékok – sms üzenetek, rögzített telefonbeszélgetések – szerint egy meg nem nevezett, Saked érdekében nyomuló közvetítő azt ajánlotta a kormányfőnek, hogy az Aviháj Mandelblittre gyakorolt hatása és barátsága révén eléri majd, hogy ne szülessen vádirat korrupciós ügyeiben, és Saked cserébe az igazságügyi tárcát követelte, miután visszaveszik a Likud pártba, ahonnan eredetileg távozott.

Ha ez igaz, akkor minimum megvesztegetés, hivatali hatalommal való visszaélés, és több év börtönbüntetés vár a volt, és talán jövendő igazságügyi miniszterre. A Demokratikus Tábor egyik vezető politikusa már fel is szólította az államügyészt a nyomozás megindítására.

Saked eleinte nem tagadta az ajánlat lehetőségét, de hétfőn azzal védekezett, hogy politikai likvidálás folyik ellene, s mindez csakis tudta és beleegyezése nélkül történt, ő nem is tudott erről a közvetítésről.

Kedden már azt állította, hogy ő egyáltalán nem is akart visszamenni a Likudba. Ezt azonban erősen cáfolják a néhány héttel ezelőtt a médiában hosszasan közölt híradások, miszerint komoly tárgyalások folynak visszatéréséről a vezető kormánypártba. Ezt ő akkor soha nem tagadta, és interjúiban azt hangoztatta, hogy még mérlegeli politikai karrierje folytatásának további lépéseit. Az akkori hírek szerint Miri Regev és Sara Netanjahu vétója tett pontot a Likudba lépésre, noha azt a párt számos vezetője támogatta Saked népszerűsége miatt.

A 13-as tévé szakértője, Raviv Drucker szerint Netanjahu állhat a kiszivárogtatás mögött, ő akarhat ártani Sakednek, hogy ezzel a Jamina párt rovására növelje a Likud támogatottságát, és nagyobb eséllyel kapja meg a kormányalakítás lehetőségét. Miniszterelnökként aztán azt nevez ki igazságügy miniszternek, akit csak akar, és biztosak lehetünk benne, hogy olyat fog akarni, aki megmenti a börtönbe kerülés veszélyétől. S hogy ezért szét kell vernie az izraeli demokráciát, a fékek és ellensúlyok rendszerét? Annyi baj legyen. Bizonyosak lehetünk benne, hogy Netanjahunak Netanjahu a fontos, vagyis hogy ne kerüljön börtönbe.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.