Rakéták az ország központjára – percről-percre

Folyamatosan frissül…

Folytatás:

Nyugodt éjszaka után kiújultak a rakétatámadások – percről-percre

20:34 A nyugalom visszaállítására tett kísérletek az ország déli részén: Egyiptom nyomást gyakorol a Hamászra, hogy kényszerítse az Iszlám Dzsihádot a rakétatűz leállítására.

Többnapos rakétaháborúra számítanak Izraelben

19:43 A hadsereg szóvivője: izraeli vadászrepülőgépek katonai állásokat és fegyvergyártásra használt földalatti létesítményeket támadtak a Gázai-övezetben.

19:34 Az USA Közel-Kelet megbízottja: Az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Izrael terrorizmus elleni küzdelmét.

19:10 Két ember életét vesztette egy izraeli támadás során a Gázai-övezet északi részén, Beit Hanun környékén – jelentette a gázai Egészségügyi Minisztérium. A hadsereg szerint a két terrorista rakéták indítására készültek. Ma reggel óta öt palesztint ért halálos találat, és a jelek szerint mind dzsihádista volt. Ezen túlmenően az izraeli hadsereg reggel megölt egy magas rangú Iszlám Dzsihád katonai vezetőt és feleségét.

19:06 Az IDF szóvivője szerint reggel óta 190 rakétát lőttek Gázából az izraeli területekre. Az IDF szerint a Vaskupola rakétavédelmi rendszer többtucatnyi rakétát fogott el. Az elfogási arány meghaladja a 90%-ot. A hadsereg azt is közölte, hogy az összes kilőtt rakéta több mint 50%-a nyílt területen zuhant le.

19:00 Izraeli Mentőszolgalat: Reggel óta 47 ember sérült meg – egy 8 éves kislány súlyos állapotban van, a többiek könnyebb sérüléseket szenvedtek. Az MDA nyilatkozata szerint a kislány elvesztette az eszméletét egy holoni légiriadó során, és súlyos állapotban evakuálták a Wolfson kórházba, ahol altatás alatt és lélegeztető gépen van.

A könnyebben sérültek közül ketten rakétarepeszektől, 23-an a védett helyre igyekvés közben sérültek meg, 21-en pedig sokkos állapotba kerültek.

Netanjahu: Izrael nem akarja, hogy eszkalálódjon a helyzet

18:41 Németország izraeli nagykövete ma közölte, hogy a német kormány határozottan elítéli az Izrael felé indított rakétatüzet. Twitter-fiókjában a nagykövetnő azt írta, hogy “a német kormány mély aggodalmát fejezi ki Izrael déli része és a Gázai övezet helyzetét illetően”. Hozzátette: “Az iszlám dzsihád terrorista vezetője elleni izraeli akció után az elmúlt órákban több mint 150 rakétát indítottak Gáza felől az izraeli városokra. Határozottan elítéljük a rakétatüzet. Az ártatlanok elleni erőszak nem igazolható.”

18:38 Rakétatűz Szderotra és a Gázai-övezet környéki településekre.

18:31 A Hamász szóvivője: Minden izraeli akcióra válaszolni fogunk – ölés ölésért, rakéta rakétáért.

18:26 IDF: Egy iszlám dzsihád rakétaindító csapatot támadtunk.

17:54 A rakétatámadások következtében a rendőrség bejelentette, hogy útlezárásokat hajt végre az ország déli részén.

17:38 Légiriadó volt Nirim és Niram településeken az Eshkol Regionális Tanácsban.

17:26 Arie Deri belügyminiszter, aki a biztonsági kabinet tagja, Szderotban találkozott a déli önkormányzatok vezetőivel, és azt mondta, hogy az Iszlám Dzsihád vezető megölése a megfelelő időben történt. “Korábban sem kellett volna életben lennie, egy ketyegő bomba volt. Ez volt a megfelelő időzítés. Kétségtelen, hogy a Gázai-övezet nélküle másképp fog kinézni, nem mintha most csend lenne, de ő volt a nagy bomba.” Hozzátette: “Időközben a Hamász nem csatlakozott a harcokhoz, és nem is szándékozik. Megértik, hogy Izrael most olyasmit tett, amely indokolt volt. Nemcsak ők, hanem a régió nagy része is. De lehetetlen előre tudni, hogy hogyan alakulnak a dolgok. ”

16:40 A Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetek bejelentették, hogy még nem került sor az Iszlám Dzsihád gázai vezetőjének, Bahá Abu al-Attának a likvidálására adott válaszukra.

16:29 Gázai egészségügyi minisztérium: Harmadik halott az izraeli támadások következtében, reggel óta 30 sebesült.

16:08 Naftali Bennett védelmi miniszter speciális vészhelyzetet hirdetett a déli országrészben, a Gázai övezettől 80 km-re elhelyezkedő településeken, ami magában foglalja északon Raanana-t, keleten pedig Jeruzsálemet. Bennett nyilatkozata szerint “ez az állapot 48 órán keresztül lesz érvényben, kivéve, ha azt a kormány vagy a védelmi miniszter hamarabb visszavonja”.

15:31 Az Izraeli Mentőknek (MDA – Magen David Adom) reggel óta eddig 39 könnyebben sérült embert kellett kezelnie az eszkaláció következtében.

15:27 Benjamin Netanjahu miniszterelnök találkozott a Kék-Fehér elnökével, Beni Ganzzal Tel-Avivban, Kiriában (a hadsereg központjában), hogy tájékoztatást adjon az aktuális biztonsági helyzetről.

14:44 Rakéta csapódott egy házba az eshkoli regionális tanács területén, sérülés nem történt.

14:33 Deri belügyminiszter: Ashkelon bekerül a Gázai-övezet környéki települések listájára (Otef Áza), így az összes ezzel járó előnyt megkapja.

14:30 Az IDF szerint egy újabb támadási kör indult az Iszlám Dzsihád célpontjai ellen a Gázai övezetben, és arról is beszámoltak, hogy a korábban támadott terrorista célok tartalmaztak egy kiképzőtábort és fegyverek előállítására illetve tárolására használt földalatti helységeket.

14:28 Az eszkaláció miatt elhalasztották a tel-avivi zongorafesztivál megnyitóját.

14:23 Meghalt a második dzsihád-terrorista egy rakétaindítás előkészítése során.

14:15 A kabinet becslése szerint a biztonsági helyzet eszkalálódása néhány napig fog tartani. A részletekben jól informált politikai forrás közölte: “A hadsereg irányelve – minden lövés megakadályozása”, és hozzátette: “A Hamász nem ejt könnyet az Iszlám Dzsihád magas rangú vezetőjének likvidálása miatt.” Szerinte “semmi politikai megfontolás nem volt a döntésben. Január óta választási időszakban vagyunk, nem ülhettünk tovább karbatett kézzel.”

Ismét lövik Tel-Avivot?

13:57 Erőfeszítések folynak Szderotban, a Hollandia üzemben egy rakétaütést követő nagy tűz eloltására. A tűzoltók és a mentők szerint az épület összeomlás-veszélyes, ami megnehezíti a tűzoltók számára a munkát. További robbanásokat lehetett hallani a közeli gumiabroncsok és egyéb anyagok begyulladása miatt.

13:52 Az eszkalációt miatt különleges kormánygyűlés lesz holnap a Kneszetben.

13:45 Ganz: “a Gázai likvidálás nem lesz hatással a politikai folyamatokra.”

13:30 IDF: repülő eszközökkel támadtunk egy gázai dzsihadista terrorsejtet, akik éppen rakéták indítására készültek.

12:39 A Sabak vezetője, Nadav Argman beszélt az iszlám dzsihád katonai parancsnokának, nemrégiben történt likvidálásáról Gázában: “”A meggyilkolt dzsihádos vezető volt a gázai terror fő generátora. Odajutottunk az ágyához, ahol aludt a kicsi szobájában. Az utóbbi időben folyamatosan változtatta a búvóhelyét különböző titkos lakások között. Mi tudjuk, hogy hogyan érjünk el bárkit, aki megpróbálja aláásni Izrael biztonságát.”

12:35 Aviv Kochavi vezérkari főnök a biztonsági helyzet fényében tett külön nyilatkozatában kijelentette, hogy “felkészültünk a légi, tengeri és földi védelemre, valamint a megkezdett támadások folytatására. Ha szükséges, folytatni fogjuk a célzott likvidálásokat”.

Ma kedd van, ma lőnek

12:34 A politikai-biztonsági kabinet ülése véget ért. Naftali Bennett védelmi miniszter hivatalosan hivatalba lépett. Netanjahu: A terrorista likvidálását egyhangúlag jóváhagyta a kabinet 10 nappal ezelőtt. Izrael nem érdekelt az eszkalációban, de időt vehet igénybe a rend visszaállása.

12:10 A hadsereg az Iszlám Dzsihád létesítményeit támadja a Gázai-övezetben.

11:57 Riasztások voltak Ashkelonban, egy sderoti gyárat rakétatalálat ért.

Rakétabecsapódás a Gan Yavne kereszteződésnél:

11:45 Az EL AL díjmentesen engedélyezi a repülőjegyek megváltoztatását és törlését.

11:09 Palesztin halott a Gázai-övezetben az izraeli válaszcsapás nyomán.

11:02 Gush Dan lövése: A tel-avivi Dizengoff központ zárva van a látogatók számára.

10:55 IDF: A légierő két terroristát támadott “azonnali fenyegetés eltávolítása” érdekében.

10:42 Kék-Fehér: a gázai terrorista likvidálás előtt értesítették Ganzot a tervezett akcióról.

10:32 Izraeli Mentőszolgálat: eddig 15 ember sérült meg könnyebben a védett területre igyekvés közben, 13-an kerültek sokkos állapotba.

Izraeli háztáji akasztófahumor

10:21 Rakéta csapódott egy házba Netivotban, sérülés nem történt.

10:17 Riasztások voltak a Gázai-övezet és a Jeruzsálemhez közeli Modiin környékén.

10:12 A biztonsági helyzet miatt elhalasztották a Ganz-Lieberman találkozót.

09:54 Rendőrség: rakétabecsapódás miatt rendőri erőket riasztottak a Gan Yavne kereszteződéshez.

09:35 Egy holoni riasztás során egy lány összeomlott, súlyos helyzetben van.

Izraelben háborús készültséget rendeltek el az ország déli és középső részén

09:29 IDF: Ma reggel körülbelül 50 rakétát lőttek a Gázai övezetből Izraelre, 20-at elfogott a Vaskupola.

09:27 Az Izrael Bank utasította a bankokat, hogy váltsanak vészhelyzetre: a legtöbb fiókot bezárják. Csak néhány központi, védett bankfiók marad nyitva.

09:19 A Hamasz és az Iszlám Dzsihád közös nyilatkozata: “A likvidáláspolitikához való visszatérés – vörös vonal”.

09:15 Szíriai jelentés: “Izraeli vadászgépek ma éjjel 3 rakétát lőttek ki Damaszkuszra”.

09:11 Riasztások Holonban és Rishon Lezionban.

09:07 A Szociális Munkások Szövetsége: egész nap dolgozni fogunk az ország déli és középső részén.

09:02 Netanjahu miniszterelnök és Kochavi vezérkari főnök 10:30-kor nyilatkozatot tesz.

08:19 Menedékhelyeket nyitottak a Saron városaiban, Petah Tikván törölték a tanítást.

08:13 Riasztások Ashdodban és Javnéban.

08:11 Válaszként a rakétatámadásra: Az IDF a Gázai övezet északi részén támad.

08:08 Megállt tel-avivi vonatközlekedés.

08:01 Riasztások Tel-Avivban és Gush Danban.

07:59 Jelentés: Az iszlám dzsihád vezető helyettesének fiát szintén meggyilkolták a szíriai támadás során.

07:52 Riasztások voltak Gederában és Mazkeret Batyában.

07:51 3 ember enyhén megsebesült, 3 sokkos állapotba került.

07:47 További riasztásokat aktiváltak a Gázai övezethez közeli településeken.

A hadsereg likvidálta az Iszlám Dzsihád parancsnokát, válaszul gázai rakétatámadás Gus Dánra

07:30 Izrael egy üzenetben a gázaiaknak: A csendre csenddel válaszolunk.

07:23A Honvédelmi Parancsnokság: A tanítást és a munkát Gush Danig szüneteltetik.

07:19 A Biztonsági Kabinet 09:00 órakor ül össze.

07:17 Rishon Lezionban sem lesz ma tanítás.

07:06 Riasztások Tel-Avivban, Holonban és Rishon Lezionban.

06:55 Jelentés a szíriai támadást követően: A cél az iszlám dzsihád vezető helyettese volt.

06:54 Egy rakéta nyílt terepre zuhant Ashkelonbna, senki sem sérült meg.

6:52 Hamász: Az Iszlám Dzsihád vezetőjének likvidálása nem marad megválaszolatlanul.

06:52 További riasztások Sderotban és Saar-HaNegevben.

06:49 Az Erez és Kerem Shalom kereszteződéseket további értesítésig bezárták.

06:37 Déli rakéták: riasztások Ashkelon környékén.

06:30 Riasztások Sderotban és Saar-Hanegevben.

06:19 A Negev kapujánál riasztásokat hallottak.

06:13 IDF: Készüljön fel a csata napjaira és lője az ország központját, nem térünk vissza a felszámolási politikához.

06:09 Iszlám dzsihád megerősítette: Baha Abu al-Ata és felesége meghalt a gázai támadásban.

06:07 Jelentés Szíriában: Ketten meghaltak és hatan megsebesültek a damaszkuszi támadás során.

06:06 Riasztásokat hallottak Ashkelonban és a Kibbutz Zikimnél, aktiválták a Vaskupolát.

05:52 További riasztások Ashdodban.

05:52 Riasztás Ashdod és Lachish településein.

05:42 A vasúti forgalmat Ashkelon és Beer Sheva közötti szakaszon megállították.

05:40 Szíriai jelentés: Támadás Damaszkuszban, Libanon nagykövetsége közelében.

05:37 A helyzetre való tekintettel Beer Sevában nem lesz ma tanítás.

05:34 Netanjahu: A Dzsihad vezetője azonnali merényletek véghezvitelére törekedett.

05:27 Az Iszlám Dzsihád bosszúval fenyeget: megrengetjük a cionista entitást.

05:13 A gázai likvidálást követően: Sderotban, Ashkelonban és Gázában elmarad a tanítás.

04:52 IDF: Likvidáltuk az Iszlám Dzsihád egyik vezetőjét Gázában, aki rakétákat lőtt Izrael déli részére.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.