Izrael Állam kontra Benjamin Netanjahu: vesztegetéssel vádolják a 4000. ügyben, valamint csalással és közhivatallal való visszaéléssel az 1000. és 2000. ügyekben

Aviháj Mandelblit főügyész ma este 19:30-kor nyilatkozatot tesz a média előtt az Igazságügyi Minisztériumban, az újságíróknak nem lesz lehetőségük kérdéseket feltenni. Mandelblit várhatóan bejelenti, hogy Netanjahu mely aktáiban döntött vádemelésről. Netanjahu közölte, hogy 20:30-kor válaszol a döntésre a miniszterelnöki rezidenciájából, de újságírók nem lehetnek jelen.

A kérdéses ügyekkel kapcsolatban ezen a linken frissíthetjük fel emlékezetünket.

Az 12-es és a 13-as tévé és a Ynet is közölte, hogy értesüléseik szerint maradnak az ügyészség által elkészített eredeti vádirat vádponjai, vagyis Netanjahu ügyvédjeinek nem sikerült a meghallgatáson ezt megváltoztatni.

Ezek szerint a 1000-res akta: csalás és közhivatallal visszaélés, a 2000 -res akta: csalás, közhivatallal visszaélés, a 4000-res akta: csalás, közhivatallal visszaélés és hivatali vesztegetés.

A hivatali vesztegetés bűntett, 10 év szabadságvesztéssel büntethető. A csalás és közhivatallal való visszaélés kisebb súlyú vétség, maximum 3 év börtön járhat érte.

A Főügyész bejelentette, hogy a három ügyben vádemelésről döntött. Az ügyész egyenes adásban vázolta a három vádirat lényegét, a vádemelési döntést megelőző eljárásokat, többek között a meghallgatási eljárás során Netanjahu ügyvédjeinek munkáját.

Mandelblit, akit egyébként Netanjahu nevezett ki tisztségére, komolyan védelmébe vette az igazságszolgáltatási szerveket, az ügyészséget és a rendőrséget, kihangsúlyozta, hogy munkájukat legjobb szakmai tudásuknak megfelelően, mindenfajta politikai befolyástól függetlenül végezték. “Nehéz szívvel de meggyőződésem szerint döntöttem” – jelentette ki.

Mandelblitt egyenesen Jichák Rabin, a meggyilkolását megelőző beszédéből ismert szavait idézte, amikor az ügyészség és a főügyész elleni uszítással kapcsolatban azt mondta, az “uszítás minden formáját el kell ítélni és el kell határolni magunkat tőle”.

Először fordul elő Izrael történelmében, hogy hivatalban lévő miniszterelnököt vesztegetéssel vádolnak, ráadásul a hivatali ideje alatt elkövetett korrupció miatt (Ehud Olmert már a nyomozás ideje alatt lemondott, és miniszterelnökké való kinevezése előtt követte el a törvénytelenségeket).

Mandelblitt elutasította a konspirációs elméleteket, és kiemelte, hogy a törvény betartása és betartatása nem választás kérdése, nem a jobb vagy a baloldalhoz tartozás politikai kérdése, hanem kötelesség.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.