Csalók szövetsége: a korrupciós vádlott a per eltörlését, a szavazatok tolvaja tisztségeket akar

Fotó: Izraelinfo
Fotó: Izraelinfo

Ganz azzal, hogy beleegyezett, Netanjahu utódja lesz, világossá tette, hogy a miniszterelnökkel szembeni korrupciós vádak nem érdeklik. Valószínűleg azt hiszi, hogy álmai alkuját kötötte meg, de választóinak álmában se jutott eszébe, hogy ők fogják megmenteni a demokráciát fenyegető Netanjahut – írja Aluf Ben a Haaretzben.

Tegnap este Beni Ganz nyilvánosan aláírta Benjamin Netanjahu felmentését. Ezt jelenti a Kék-Fehér és a Likud koalíciós megállapodása. Azzal, hogy beleegyezett, hogy Netanjahu utódjaként szolgáljon, Ganz világossá tette a nyilvánosság számára, hogy nem érdeklik a miniszterelnök elleni súlyos korrupciós vádak.

Nem okoz számára erkölcsi, elvi, vagy bármilyen más problémát a politikai szövetség egy köztörvényes vádlottal, aki ellen csalás, és közhivatali visszaélés címén is vádirat van, és aki a demokrácia megsemmisítésére törekszik. Egy olyan emberrel, akit ő maga a közelmúltban választási kampányában Recep Tayyip Erdogan török ​​vezető izraeli változataként mutatott be.

Ellenkezőleg, Ganz számára a Netanjahu elleni vádak nemhogy nem jelentenek problémát, hanem egy olyan lehetőséget nyújtanak, hogy másfél év múlva, sőt Netanjahu megbetegedése vagy lemondása esetén már hamarabb is az állam vezetőjévé váljon.

Ganz nem az alapelvek és az értékek előmozdítása érdekében érkezett a politikába, hanem hogy feljebb kerüljön: közlegényből a hadsereg vezérkari főnökévé, és most védelmi miniszterré, majd az állam miniszterelnökévé.

Ezt ígéri neki a megállapodás, és inkább a Netanjahuval kötött egyezséget választotta, mint egy negyedik választási kampányt a korona korszakában. Becslése szerint még ha kevés esélye is van a rotáció megvalósulásának, valószínűleg még így is nagyobb, mint egy Netanjahu nélküli Kék-Fehér kormány lehetőségének.

Ganz valószínűleg azt hiszi, hogy megragadta Netanjahu gyengeségét, és egy álomalkut szedett ki belőle: paritásos kormány, kölcsönös vétó minden döntésre, rotáció további szavazás nélkül a kneszetben, rengeteg hivatal és kormányzati tisztség.

Az igazságügyi bizottság összetétele nem érdekli úgy, mint a jobboldaliakat, és nem okozott neki gondot a jogi pozíciókkal való kereskedés, és átadta őket Netanjahunak cserébe számos elnöki és bizottsági székért.

Az alku lényege: Netanjahu el akarja kerülni perének tárgyalását, Ganz pedig állami luxust és tisztségeket akar. Legfőbb szlogenjét, hogy “Izrael mindenek előtt”, “Izrael az utolsó”-ra kell váltani.

A válságban lévő ország létfontosságú helyreállítási terve helyett két opportunista egy olyan dokumentumot fogadott el, amely a politikai zsákmány elosztásával foglalkozik a kneszet bizottságoktól az ausztrál nagykövet személyéig.

A fő kérdéseket – a gazdasági válságot, a koronajárványt, a társadalmi problémákat és a külkapcsolatok kezelését – átküldték a bizottságokhoz vagy a szerkesztőcsoportokhoz. A veszélyhelyzetet hat hónappal meghosszabbítják, aztán újra és újra meghosszabbítják az uralkodók kényelme érdekében.

A ciszjordániai annektálást, a jobboldali ideológia magját is csak véletlenszerűen említik meg, ami olyan aknának tűnik, amelyet Netanjahu kiszállási lehetőségként telepített a megállapodásba, és nem határozott elkötelezettségként.

Az annektálás ütemezését és mértékét eleve Donald Trump elnök újraválasztási kampányának érdekei alapján határozzák meg, és nem a Likud képviselői és a Kék-Fehérek közötti viták nyomán.

Ganz szavazói soha nem gondolták, hogy szavazatukat a Netanjahu hatalmát fenntartó erőknek adják, jóváhagyják korrupcióját és a demokrácia fenyegetését. De Ganz ezt választotta.

Nem szerelemről van szó, hanem csalók szövetségéről, a megvesztegetés vádlottja és a szavazatok tolvaja között, és így fog kinézni a közös munkájuk is. Mindkét fél megpróbál dezertálókra vadászni a másik oldalról, hogy többsége legyen a szavazásokon, mindkét oldal a lehető legtöbbet fog kiszivárogtatni egykori szövetségese – ellenfele ellen, és mindkét fél megpróbálja felszámolni a megállapodást, ha nyerő helyzetben érzi magát.

A Netanjahu és Ganz közötti versengés nem ért véget a megállapodás aláírásával, csak új formát kapott – vélekedik Aluf Ben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz