Palesztinok ezrei érkeztek az izraeli tengerpartra • Elhalaszthatják a költségvetés elfogadását • Beni Ganz háza előtt tüntettek

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter és rotációs miniszterelnök megállapodtak abban, hogy egy törvényjavaslat megszavazásával elhalasztják az állami költségvetés elfogadását, hogy elkerüljék a kevesebb mint két év alatt tartandó negyedik választást.


Szerdán két fontos törvényjavaslatról szavaz a kneszet. Először az ellenzék jelentette be, hogy törvénnyel próbálják megtiltani köztörvényes vádlottak miniszterelnöki felkérését, ami lehetetlenné tenné Netanjahu indítását a következő választáson, és ezzel minden bizonnyal megakadályoznák, hogy a miniszterelnöknegyedszer is az urnákhoz vigye Izrael népét.

A másik, a Kék-fehérből kiszakadt Cvi Handel javaslata 3 hónappal elhalasztaná a költségvetés benyújtásának határidejét. Ezt több okból is támogatja Netanjahu: egyrészt eleve ezt tervezte, hogy csak néhány hónap múlva robbantja fel a koalíciót, és erre született a külön 2020-as költségvetés gondolata, mely biztosítja addig is a választási költekezést. Másrészt Ganznak el kell fogadnia a javaslatot, mint kompromisszumot, s ekkor nem szavazhatja meg a Netanjahu indulását megakadályozó ellenzéki indítványt, amit legközelebb fél év múlva vihetnek a házszabály szerint a törvényhozás elé. Ráadásul szerdán elég, ha csak előzetesen, és első olvasatban szavaztatják meg, később az ellenzéki javaslat bukása után el is temethetik a 3 hónapos halasztást, tovább ragaszkodhatnak az “egyéves” büdzséhez, már most, augusztus végén felrobbantva a kormányt.


Vasárnap összeült a korona-kabinet. Meghosszabbítottak több korábbi intézkedést, például a zárt helyen 10, nyitott helyen 20 főben maximalizált gyülekezést. Új intézkedés volt a személyautókban szállítható legfeljebb 2 nem családtag. Az ülés előtt erről ezt közölte a közegészségügyi orvosok szövetsége: “A Nagy testvér megközelítés és a magán gépjármű belső terébe való behatolás aláássa a közvélemény bizalmát, és hatástalan a fertőzések megelőzésében”. Netanjahu ennek ellenére, Roni Gamzu korona-felelős álláspontjának megkérdezése, egyeztetés nélkül megszavaztatta. Az ellenzék szerint egyetlen célja ezzel a Balfour utcai szombat esti tüntetők számának csökkentlse volt. Ugyanis szombaton nincs tömegközlekedés Izraelben, és a több tízezer tüntető, döntő többségükben fiatal öten összefogva, kölcsön, bérelt, vagy családi személyautókkal érkezik Jeruzsálembe.


Vasárnap este Beni Ganz otthonánál tüntettek a kultúra képviselői, intézményeik fokozatos és biztonságos megnyitását követelve. Ganz kijött hozzájuk, megköszönte tüntetésüket, és megígérte, hogy mindent elkövet értük. Volt köszönni valója, hiszen ezzel őt is fontos, releváns emberré tették, noha mindenki tudja, hogy valójában Netanjahu dönt mindenről. Maga Netanjahu annyira megijedt Ganz megjelenésétől a korona-politika mezején, hogy azonnali hatállyal engedélyezte Gamzu korona-felelős teljes kihagyásával a szabadtéri kulturális eseményeket. És ezzel bebizonyosodott, hogy a kulturális szektor vezetői a politikához is értenek.

Fotó: Beni Ganz Facebook-oldala

Az izraeli rendőrség vasárnap este közölte, hogy vizsgálatot indít Jona Avrusmi ellen, aki 1983-ban kézigránátot dobva a tömegbe egy békemenet során megölte Emil Grunzweig Peace Now aktivistát és megsebesített további 9 személyt – köztük Avraham Burgot a Munkapárt korábbi miniszterét és Juvál Steintz Likud-miniszert –, miután pénteken a 12-es csatornának nyilatkozva kijelentette, hogy nem tervezi, hogy elmegy a miniszterelnök elleni tüntetésre, „de néhány fiatal jelen lesz [az ellentüntetők oldalán], és ők tudják, mit kell tenni, pontosan tudják, mit kell tenni”. „Az izraeli rendőrség bűnügyi eljárást indít Jona Avrusmi ellen” – közölte a rendőrség, megjegyezve, hogy Avrusmi észrevételei „erőszakra való felbujtás gyanúját” vetették fel.


Az izraeli hadsereg szemet hunyása mellett palesztinok ezrei érkezhettek Izraelbe a hétvégén, hogy a tengerparton pihenjenek. A Facebook-on kellett regisztrálniuk, személyenként tíz sékelt fizettek, és egy határkerítés-résen áthaladva buszok vártak rájuk. Több palesztin szerint a katonák is segítettek nekik. “Látták, hogy ezek nem gránáttal, hanem strandlabdával érkező családok” – mondta az utaztatás egyik szervezője.


A Tel-Avivi Egyetem bejelentette, hogy mostantól az egyetemen minden írásbeli vizsga kérdését többesszámban fogják megfogalmazni, nem az eddig használt hímnemben. A döntés egy tanulmányon alapul, amely szerint a többes számra való átállás javítja a női hallgatók teljesítményét, a férfiakéra viszont nincsen hatása. Teljes cikk


Elmaradt az izraeli kormány szokásos vasárnapi ülése Likud és a Kék-Fehér párt növekvő ellentéte miatt. A felek már a kormányülés napirendjéről sem tudtak megállapodni: a Likud éjjeli bejelentésük szerint egy gazdasági segélyprogramról akart tárgyalni, a Kék-Fehér közleménye szerint viszont ez a segélyprogram még elő sincs készítve, és valójában azért nem ültek össze, mert a Likud nem hajlandó tárgyalni a koalíciós egyezményben rögzített, a kormány munkájának stabilitását garantáló szabályzatról. Teljes cikk


Elvette a járattörlésekkor alkalmazott 120 százalékos visszatérítési lehetőséget a Wizz Air azoktól, akik Wizz-számlán gyűjtött bónuszpontokból vásároltak repülőjegyet. Teljes cikk


Az izraeli légierő vasárnap este csapást mért a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista szervezet, a Hamász egyik célpontjára a terület északi részén, válaszul arra, hogy onnan robbanóanyaggal megrakott léggömböket irányítottak izraeli területek felé. Teljes cikk


Augusztus 10, vagyis az Oroszlánok világnapja alkalmából új etetőhelyet kaptak a szafari oroszlánjai Ramat Ganban. Három hatalmas dobozt helyeztek ki számukra, mindegyik olyan különleges élelmiszert tartalmazott, amit nagyon szeretnek. A dobozok célja, hogy lehetővé tegyék az oroszlánok számára természetes viselkedésüket, vagyis kedvükre válogathassanak. A szafariban hat oroszlán van: négy nőstény: Szahara, Szavanna, Sziri és Szambro, valamint két hím: Szahala és Szlam.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.