Vége a kukkolásnak

"Nemi erőszakkultúra" - a graffiti elleni tiltakozás

A Tel-Aviv-i Városháza egy korábbi döntése alapján ma (vasárnap) letörli a 70-es évek ikonikus “Mecicim” (Kukkolók) című mozifilmről elnevezett strandon készített, a filmnek emléket állító graffitit.

"Rape culture - A nemi erőszak kultúrája" - a graffiti elleni korábbi tiltakozás
Egy korábbi tiltakozás a graffiti ellen: nemi erőszakkal vádolt ismert emberek neveit festették a graffitire

“Nem a múlt eltörlése ez, hanem üzenetértékű a jövő generációi számára” – mondta erről Ron Huldai főpolgármester. “A véleménynyilvánítás és a művészi szabadság védelme fontos érték a városunkban, de ennek ellenére – mivel a festmény jogellenes, bűncselekménynek minősülő magatartást ábrázol, úgy döntöttünk, megszabadulunk tőle” – írta a polgármester a Twitter-en.

Nyár a parton - fotó: Politzer Maymon Krisztina
A Kukkolók graffiti a törlés előtt – fotó: Politzer Maymon Krisztina

Ma 12 órakor országszerte munkabeszüntetéssel vállalnak szolidaritást számtalan állami- és magáncég alkalmazottai, többek között Tel-Aviv–Yaffó Önkormányzata, az ICT, a Microsoft Israel, az Izraeli Légiipar, a Clal Csoport, a Psagot Befektetési Ház, a Paz Csoport, Strauss, a Kacat gyógyszergyár, McCann Group, a Carasso Motors, AIG, Super Pharm, Pelephone, a Kan közszolgálati tévétársaság, a Bezeq, a Cellcom és még több más vállalat.

Este a Rabin térre és több más városban is meghirdettek tiltakozó demonstrációkat, ahol többek között annak a követelésnek adnak hangot, hogy a kormány vegye fel a nők elleni erőszak ügyét a nemzeti napirendre, különítsen el költségvetést és hajtsa végre ezt a már mintegy négy éve kidolgozott programot, tiltsa meg, hogy az ügyészség vádalkukat köthessen nemi erőszakok ügyében, és emeljék meg az ilyen büntetőügyekben kiszabható legkisebb büntetések mértékét.

Az Eilatban egy 16 éves lány panasza szerint megtörtént tömeges megerőszakolás ügyében a rendőrség eddig 7 fiatalt vett őrizetbe.

Ez a kép már egy demonstráción készült: számokat tartanak a kezükben, 30-ig. Ennyien erőszakolták meg állítása szerint a 16 éves lányt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.