Vége a kukkolásnak

"Nemi erőszakkultúra" - a graffiti elleni tiltakozás

A Tel-Aviv-i Városháza egy korábbi döntése alapján ma (vasárnap) letörli a 70-es évek ikonikus “Mecicim” (Kukkolók) című mozifilmről elnevezett strandon készített, a filmnek emléket állító graffitit.

"Rape culture - A nemi erőszak kultúrája" - a graffiti elleni korábbi tiltakozás
Egy korábbi tiltakozás a graffiti ellen: nemi erőszakkal vádolt ismert emberek neveit festették a graffitire

“Nem a múlt eltörlése ez, hanem üzenetértékű a jövő generációi számára” – mondta erről Ron Huldai főpolgármester. “A véleménynyilvánítás és a művészi szabadság védelme fontos érték a városunkban, de ennek ellenére – mivel a festmény jogellenes, bűncselekménynek minősülő magatartást ábrázol, úgy döntöttünk, megszabadulunk tőle” – írta a polgármester a Twitter-en.

Nyár a parton - fotó: Politzer Maymon Krisztina
A Kukkolók graffiti a törlés előtt – fotó: Politzer Maymon Krisztina

Ma 12 órakor országszerte munkabeszüntetéssel vállalnak szolidaritást számtalan állami- és magáncég alkalmazottai, többek között Tel-Aviv–Yaffó Önkormányzata, az ICT, a Microsoft Israel, az Izraeli Légiipar, a Clal Csoport, a Psagot Befektetési Ház, a Paz Csoport, Strauss, a Kacat gyógyszergyár, McCann Group, a Carasso Motors, AIG, Super Pharm, Pelephone, a Kan közszolgálati tévétársaság, a Bezeq, a Cellcom és még több más vállalat.

Este a Rabin térre és több más városban is meghirdettek tiltakozó demonstrációkat, ahol többek között annak a követelésnek adnak hangot, hogy a kormány vegye fel a nők elleni erőszak ügyét a nemzeti napirendre, különítsen el költségvetést és hajtsa végre ezt a már mintegy négy éve kidolgozott programot, tiltsa meg, hogy az ügyészség vádalkukat köthessen nemi erőszakok ügyében, és emeljék meg az ilyen büntetőügyekben kiszabható legkisebb büntetések mértékét.

- Hirdetés -

Az Eilatban egy 16 éves lány panasza szerint megtörtént tömeges megerőszakolás ügyében a rendőrség eddig 7 fiatalt vett őrizetbe.

Ez a kép már egy demonstráción készült: számokat tartanak a kezükben, 30-ig. Ennyien erőszakolták meg állítása szerint a 16 éves lányt.
- Hirdetés -