Január, február, itt a nyár

Mayelis Guyat

Lehet, hogy korai ez a nyárváró optimizmus… Akkor importáljunk egy kis kubai napsütést, egy énekesnő, Mayelis Guyat személyében!

Hét koncert hat helyszínen!

Az est tisztelgés Celia Cruz kubai énekesnő előtt. Cruz a numero uno volt Kubában Castro hatalomra jutásáig. Akkor emigrált és haláláig nem tért vissza, de így is a kubai zene legnagyobb ikonjaként tiszteli a világ.

Forró salsára számíthatunk, mert Mayelis hű a példaképéhez. Ugye mondtam, hogy itt a nyár, forró, trópusi, kubai.

Ahogy latin-amerikai vendégek érkezésekor megszokhattuk, Fernando Knopf Latin Power Band-je kíséri majd Mayelis-t az izraeli turné hét állomásán, kiegészülve egy holland perkással, Nils Fisher-rel.

január 29. szombat Kfar Saba Művelődési ház

január 31.hétfő Zappa Club Jeruzsálem

február 1. kedd Zappa Club Hertzliya

február 2. szerda Zappa Club Beer Sheva

február 3. csütörtök és

február 4. péntekTel Aviv Művészeti Múzeum

február 5. szombatHaifa Aba Husi

30. VASÁRNAP

Az egyik biztos pont Tel-Aviv zenei életében, hogy a bezárt buszpályaudvaron van egy klub, ami nyitva van, a Yung Yiddish.

A vasárnap a klezmeré, de ez addig tágítható, hogy még a Nigun Quartet hassid jazz-e is befér.

A kilencvenes évek nagy etno feltámadása idején, amikor felfedeztük a kubai, az afrikai, a balkáni zenék erejét, a new yorki zsidó zene is rákapcsolt.

A  Hassidic New Wave, a Klezmatics, John Zorn és sokan mások kezdték a haszid zene motívumait, és persze a teremtő erejét átmenteni a rock, a világzene, a jazz és a kortárs zene világába. A korszak sztárja volt New Yorkban a mi Daniel Zamirunk is. A haszid jazz mára már nem kuriózum. A műfaj egyik legkiválóbb zenekara a Nigun Quartet.

(A választott klip dala még egyszer fel fog bukkanni a héten egy teljesen más műfajú előadó ajánlása végén. Ki találja meg? )

31. HÉTFŐ

Adott egy öreg szintetizátor, rengeteg zenei invenció, végtelen karizmával és szívvel. A Shaman Shaman, egy one-man-band (Tsachi Sadan), aki egyedül szörfözik minden műfajban és ritmusban, amely az elmúlt fél évszázadban táncoltatta és megmozgatta az embereket.

“Becsuktam a szemem, és úgy éreztem, mintha egy egész zenekart hallanék együtt játszani.”

 “Annyit táncoltam egy Shaman Shaman bulin, hogy kigyógyultam az évekig tartó hátfájásból.”

 “Azt hiszem, ő tényleg sámán.”

Beit Romanoban a Teder FM udvar Rafi nevű csücskében.

Febuár 1. KEDD

Bemondom a címet, mint a taxiban:

Beer Sheva HaHalutz 33.

A zenekar pedig latinos ízekkel fűszerezett jazzrockot játszik. A nevük Macumba. A műsorukban fellépő vendégek: Daniel Harlev basszusgitáros és brazil barátjuk, Feu Marinho énekes.

A.G. – egy etióp rapper Kiryat Gat-ról. Az első lemezét először a Kuli Almában mutatja be február első napján. 

Az izraeli hip-hop új fenegyereke most a legendás bulihely jóvoltából ingyen megkóstolható. 

A vendégek listája is impozáns:

Ya-Na 

Yael Mas

Mengistu

Yalu

Hadd válasszak közülük is egy klipet! Yael Mas:

2. SZERDA

Hila Ruach-ot az országos szaksajtó az indie izraeli királynőjének tartja. Melankolikus, költői dalok tele fájdalommal, fekete humorral.

Én már javában koncertlátogató voltam a 80-as években, mikor ez a hangulat friss trend volt.

A rajongóit persze ez egyáltalán nem érdekli. Az újszülött indie-fannak az kell, hogy a mai piactól legyen independent az imádott. És Hila Rauch nagyon független a mai poptól. A helyszín a Barby, ezt az indei előadóknál akár indigózhatnám is.

3. CSÜTÖRTÖK

Ezen a héten is a csütörtök lesz a legsűrűbb. Induljunk északról: Haifa Moriah 105. a cím és a hely neve.

Modern Jazz Trio a fellépő.

Jevgenyij Shabelzon – gitár

Yair Levinson – nagybőgő

Rotem Yellin – dob.

Lazulás a bebop vége, Miles Davis, Bill Evans, Thelonius Monk szellemében.

Maureen Nehedar a szefárd zene egyik legismertebb előadója a legutóbbi koncertjein érdekes emlék-ásatásba fogott. A 70-es évek iráni popzenéjét, szülei zenei világát vitte színpadra.

Maureen Nehedar most visszatér korábbi sikerei színterére, a szefárd aranykor dalaihoz.

A jeruzsálemi Konföderációs házban új zenésztársakkal, új energiákkal szólalnak meg majd az ismert szefárd dalok.

Falfula Groove viszont soha nem játszott mást, mint iraki zenét. 

Azt kérik a koncert előszavában, hogy ne magyarázzuk el, mi az iraki maqam, inkább menjünk, és hallgassuk meg élőben a Falfula Groove-ot a jaffói Kelet-Nyugat Házban.

Oké, ott leszünk.

A Falfula azt jelenti perzsául, hogy dörzsölt, ravasz, agyafúrt. A Groove pedig azt, hogy mindig visszazökkensz a régi kerékvágásba.

Egy születésnapi koncert mindig számvetés, együtt a haverokkal. Most is ez lesz a Zónában (the Zone).

Yossi Sassi koncertjén az életpálya korábbi előadói is felbukkannak majd, az Orphaned Land és a Marty Friedman Project zenészei.

Az összefoglalást pedig elkezdem kedvcsinálónak:

30 évvel ezelőtt az Orphaned Land zenekar egyik alapító tagja volt Yossi Sassi gitáros. Az ő pályája messze hajlott az OL metáljától. Zenekara, a The Oriental Rock Orchestra nehezen sorolható be valamelyik műfaj keretei közé. Progresszív rock, nagyon sok etnikus elemmel. Néha kemény, néha balladisztikus, de mindig erősen átitatva az orientális zenei kultúrák hatásaival. 

Az egészet Yossi Sassi kivételes impulzív gitárjátéka fogja össze.

The Zone, a színpadon:

Yossi Sassi – bouzoukitra (ez egy általa megalkotott hangszer, amely egyesíti az elektromos gitárt, a bouzoukit és az akusztikus gitárt)

Or Lobianiker – basszusgitár

Shai Yifrach – dobok

Ben Ezer – gitárok

Roy Friedman – ütőhangszerek

Daniel Sassi (Yossi fia) – harántfuvola, nai

Sarel HaCohen – török ​​kanon

Emil Gusinov – brácsa

Sapphire J. Fox – ének


Aryeh Hasfari és Avshalom Hasfari elektronikus rockduója a WC .

A talányos nevű formáció magát a politikai dance-rock műfajába sorolja. Sok elektronika egy kevés gitárral a tetején, és jelentős Balfour-érzés

A sötét hangzásuk a harlemi hip-hop, és a Rage Against the Machine-ból van összegyúrva, a tematika pedig a fekete zászlós tüntetésekről ismerős.

Most, hogy újra benne vagyunk a tengeralattjáró ügyben, szinte szimbolikus, hogy a jeruzsálemi Sárga Tengeralattjáróban (Yellow Submarine) lesz a WC koncertje csütörtökön.

4. PÉNTEK

Úgy látszik, minden a nosztalgia csillagképébe fordult, de sebaj! Ez meg az én privát nosztalgiám: Ha mindent elzárnak előlünk, akkor derül ki, mi hiányzik a legjobban. Az élőzene!

Ezért indítottam tavaly áprilisban, mikor a koronazárlat betonját feltörték az első élőzenés klubok, ezt a rovatot. És az első ajánlat épp a MissBehave volt. És mint a jó pincér, meg is kóstoltam, amit javaslok. Úgyhogy őszintén ajánlom ismét.

“Motown. Ha ez a szó – a detroiti kiadó neve – nem segít, akkor eldúdolom: The Supremes, The Temptations, The Four Tops, Marvin Gaye, Steve Wonder, Jackson5…, megvan? A MissBehave csapata ezt ígéri: soul, flitterek, old-school groov-ok, időutazás a 70-es évekbe, hét hölgy kalauzolásával.”

MissBehave, Shablul péntek este.

5. SZOMBAT

Könnyen eltévedhetünk, ha elindulunk a szürkületben. Eddig csak Yehudban volt (szürke) Grey nevű élőzenés kocsma, most már Modiinben is van. Lássuk!

Ígérem, hogy most utoljára poénkodok a feldolgozászenekar szóval. (A cover band, tribute band jobb?) De a RockVille tényleg az. 

Egy este két cult-zenekart is képes feldolgozni. Most szombaton a modiini Gray-ben a U2-t és a Coldplay-t.

Azért merek ezen ironizálni, mert tényleg megdöbbentő profizmussal bújnak bármelyik banda bőrébe. Egy Pink Floyd show-jukat látva elkezdtem tisztelni a tisztelgő zenekarok munkáját. Minden hang ugyanúgy szólt, és még jó is volt.

RockVille a modiini Szürkében.

És mivel két szürke van, jöjjön a másik is, a yehudi:

Shuli Rand cikkcakkos életpályáját már összefoglaltam egyszer (Éppen azt az életmű koncertet ajánlottam, ahol ez klip – itt lejjebb – készült.)

Színész, énekes és a breslovi haszid mozgalom követője, de a lényeg, hogy karizmatikus előadó, aki slágereket tud csinálni a hite tanításaiból. Most egy klubkoncerten érintés közelbe hozza majd mindezt.

Szombat este a Gray -ben, Yehudban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.