Elhunyt Gabriel Bach, a Legfelsőbb Bíróság volt főbírája, Eichmann vádlója

Bach az Eichmann perben – Fotó: Wikipedia

Pénteken, 94 éves korában elhunyt Gabriel Bach, az izraeli Legfelsőbb Bíróság volt bírója, aki többek között az Adolf Eichmann per során a vádat képviselő ügyészi feladatot is ellátta.

Feleségét, Rutit, valamint gyermekeit és unokáit hagyta hátra. Temetésére vasárnap délután kerül sor.

Bach, aki államügyészként és főügyész-helyettesként is szolgált, 1927-ben született Németországban Gert Gabriel Bach néven, és a náci uralom alatt nevelkedett Berlinben.

1938 októberében, mindössze egy hónappal a Kristályéjszaka előtt családja elhagyta Németországot, és Amszterdamba költözött. 1940-ben, két hónappal Hollandia német inváziója előtt Bach családjával együtt alijázott Palesztinába. A hajón ünnepelte a bár micváját.

Családja Jeruzsálembe költözött. Bach 16 évesen csatlakozott a Haganához. Később Londonba ment, hogy a University College London-on tanuljon, és amikor visszatért Izraelbe, megkezdte jogi karrierjét.

Pályafutása 46 évig tartott: 31 év a katonai ügyészségen és az államügyészségen – ebből 13 évig államügyészként –, majd 15 év a Legfelsőbb Bíróság bírájaként.

Bach 1953-ban kezdett államügyészként dolgozni. Két nagy eset, amelyben részt vett, kapcsolódott a múltjához. Az első a Kasztner-rágalmazási per volt, amely Kasztner Rudolf ügyvédet, újságírót és köztisztviselőt érintette, akit azzal vádoltak meg, hogy szülőföldjén, Magyarországon együttműködött a nácikkal a holokauszt idején.

A második eset, amely a náci rezsim emlékeit elevenítette fel Bachban, valószínűleg élete legfontosabb, legjelentősebb ügye volt: Adolf Eichmann pere. Ezt Bach később szakmai karrierje csúcspontjaként írta le.

Az Új Kelet online teljes cikke itt olvasható:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.