Öt embert megölt egy palesztin fegyveres terrorista Bné Brakban

Egy héten belül már a harmadik terrortámadást hajtották végre Izraelben néhány nappal a ramadán, a muzulmán böjti hónap kezdete előtt.

A Magen David Adom izraeli mentőszolgálat igazgatója a Kan közszolgálati hírgyárnak azt nyilatkozta, öten vesztették életüket a Bné Brak két részén elkövetett merényletben, négyen a helyszínen, az ötödik áldozat pedig a kórházba szállítása után. Két áldozat a lakónegyed lakója, ketten vendégmunkások, az ötödik halott pedig egy rendőr, aki lőtt a támadóra, azonban a terrorista is eltalálta őt.

A ciszjordániai Dzsenin közeléből érkezett támadó M-16-os gépfegyverrel lőtte a járókelőket, amíg a helyszínre siető biztonságiak le nem lőtték. Összesen nyolc, engedély nélkül Izraelben tartózkodó palesztint fogtak el a környéken a merénylet után, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részesei voltak a merényleteknek, és jelenleg kihallgatják őket.

A lelőtt terroristát Dia Chamarsának hívták, és a Dzsenin melletti Jaabed falu lakója. Illegálisan tartózkodott Izraelben, engedély nélkül lépett be a zöld határon az országba. Az 1995-ben született merénylő korábban már volt börtönben Izraelben.

A támadást követően Jakov Sabtai rendőr főkapitány a legmagasabb fokú készültséget rendelte el a rendőrségnél, amire a tavaly májusi Falak őrzője hadművelet óta nem volt példa. Több ezer fős erősítést biztosítanak mostantól az oktatási intézményeknél, a központi közlekedési csomópontoknál és a különösen zsúfolt helyeknél. Emellett a rendőrség két, egyenként 12 órás műszakban fog dolgozni. Megerősítik a katonai erőket Ciszjordániában és a Gázai övezet határánál is.

Naftali Bennett miniszterelnök helyzetértékelő megbeszélésre hívta a biztonsági szolgálatok vezetőit, s bejelentette az elmúlt héten már harmadik merénylet nyomán, hogy Izrael gyilkos terrorhullámmal néz szembe.

“Szívem azokért a családokért dobog, akik ma este elvesztették szeretteiket, és imádkozom a sebesültekért. A biztonsági erők dolgoznak. Harcolni fogunk a terrorizmus ellen kitartóan, makacsul és vasököllel. Nyerni fogunk” – mondta Bennett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.