A koalíciós megállapodások részeként jóváhagyták 700 millió sékel átutalását az arab hatóságoknak

A Kneszet Pénzügyi Bizottsága ma több mint 3 milliárd sékel költségvetési módosítást hagyott jóvá, ebből több mint 700 millió sékel az arab önkormányzatoknak. A pénzügyi bizottság szerint ez “a kisebbségeket szolgáló kormányhatározatok, valamint a koalíciós megállapodások végrehajtása és a helyhatóságoknak folyósított támogatások”. A bizottság által jóváhagyott pénzeszközök átutalása része a Manszur Abbasz pártjával kötött koalíciós megállapodásnak. Ezeket többek között a bűnözés és a szegénység elleni háborúra, valamint az infrastruktúra fejlesztésére szánják. Netanjahu: “Bennett minden perce a kormány élén százmilliókba kerül a terroristák támogatóinak”.

Tűz ütött ki Beit Semes közelében

Tűzoltók dolgoztak egy Beit Semes közelében kigyulladt a tűz megfékezésében. A helyszínre öt tűzoltócsapatot, valamint négy tűzoltórepülőt és egy rendőrhelikoptert vezényeltek. Azt is jelentették, hogy evakuálták a környéken kiránduló gyerekcsoportokat, és a kirándulók nincsenek veszélyben. Körülbelül két óra elteltével sikerült megfékezni a tüzet.

Újabb tűz ütött ki Beit Sikma mosáv környékén, az Askelonból induló vasútvonal közelében. Az Askelontól délre lévő vonatforgalom egy órára leállt. A Chof Askelon Regionális Tanácsa közölte, hogy sikerült úrrá lenni a tűzön. (Haaretz)

Charis helyi tanácsot várossá nyilvánították

Ajelet Saked belügyminiszter ma aláírt egy – önkormányzati státuszt és helyhatóságok összevonását vizsgáló – bizottsági határozatot, amely a Charis helyi tanácsot várossá nyilvánítja. A döntés megfontolásai között szerepelt a település demográfiai változása is, amelyben a népesség három éven belül várhatóan 29 ezerről mintegy 60 ezerre nő. (Ynet)

Hétfőn demonstrál a pedagógusok szakszervezete, a tanítás 13 órakor ér véget

A Pedagógusok Szakszervezete alá tartozó pedagógusok a jövő hétfőn 13 órától bezárják az oktatási intézményeket a szervezet „az oktatási rendszer összeomlástól való megmentése érdekében” tartott demonstrációja miatt. A speciális oktatási intézményeket is magában foglaló sztrájk célja, hogy minden dolgozó részt vehessen a béremelés követelését célzó demonstráción, amelyet 18 órakor tartanak a Tel Aviv Múzeum melletti téren. (Haaretz)

A Sabak leleplezett egy jeruzsálemi Hamasz sejtet, ami Ben Gvir ellen akart merényletet végrehajtani

Április elején a Sabak a rendőrséggel közösen leleplezett a Hamasz egy kelet-jeruzsálemi lakosokból álló terrorista szervezetét, akik különféle izraeli célpontok ellen terveztek támadásokat végrehajtani. Többek között Itamar Ben Gvir parlamenti képviselőt akarták megtámadni, robbanószerkezeteket gyártottak volna, katonákat terveztek elrabolni és dróntámadást terveztek végrehajtani a jeruzsálemi villamos ellen. Ben Gvir a hír nyilvánosságra kerülése után: “Bennett és Lapid uszítanak ellenem.” (Ynet)

A Likud nem szavazott, a Kneszet elfogadta a katonák ösztöndíjáról szóló törvényt

Az “Egyenruhától a tanulmányokig” nevű törvényről, a harci egységekben szolgáló leszerelt katonák felsőoktatásának finanszírozását célzó javaslatról szóló szavazást 55 támogató szavazattöbbséggel fogadta el a Kneszet 6 ellenzővel szemben, míg a maradék 61 ellenzéki és koalíciós képviselő nem vett részt a szavazáson, mert azt a Közös Lista bizalmi szavazássá változtatta. A Raam-frakció tagjai, Idit Szilman (Jamina) és Rinawi-Zoabi (Merec) sem vettek részt a szavazásban. A Likud egyetértett abban, hogy elfogadják a Beni Ganz védelmi miniszter által az utolsó pillanatban előterjesztett kompromisszumos javaslatot, amely szerint a finanszírozás a tandíj 75 százaléka lesz, és a pénzt azonnal átutalják a harcosoknak. (bővebben>>)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.