Hét izraeli Nobel-díjas Herzognak és Netanjahunak: a rendszerváltás egyértelműen negatív következményekkel jár a kutatásra nézve

Hét izraeli Nobel-díjas éles hangú levelet küldött az állami vezetőknek, amelyben azt írták, hogy az igazságszolgáltatási rendszer gyengítésének terve, amelyet „rendszerreformnak”, „rendszerváltásnak” neveztek, „egyértelmű negatív következményekkel jár a kutatási rendszerekre és a felsőoktatási intézményekre, melyek Izrael gazdasági és biztonsági motorját jelentik, és biztosítják annak létezését”.

Az alábbi Nobel-díjas professzorok levelét küldték el Yitzhak Herzog elnöknek, Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, a Kneszet tagjainak és az izraeli felsőoktatási intézmények elnökeinek: Avram Hershko, Ada Yonath, Aaron Ciechanover, Arieh Warshel, Daniel Kahneman, Roger D. Kornberg és Michael Levitt. “A tudományos-technológiai kutatás és a fejlett felsőoktatás azokban a demokratikus országokban virágzik, ahol egyértelmű a hatalmi ágak szétválasztása. Azok az országok, ahol a politikai rezsim prioritásokat határoz meg a kutatásban és a felsőoktatásban, elveszítik a tudományos kiválóságukat” – írták.

A kutatók megjegyezték, hogy “azokban az országokban, ahol meggyengült a jogrendszer, a gazdaság is gyengült, ami a felsőoktatási és kutatási költségvetések megszorításához vezetett”. Az aláírók felszólították az elnököt, hogy “emeljen világos és egyértelmű hangot a javasolt változtatások ellen”, Netanjahut, hogy “térjen vissza az általa korábban képviselt álláspontokhoz”, valamint a Kneszet tagjait, hogy “hallgassanak a hangunkra, és állítsák meg a fordulatot”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.