Dzsabaliját kezdték megtisztítani a Hamasztól az izraeli erők

Izraeli tankok Dzsabalijában a Gázai övezetben
Izraeli tankok Dzsabalijában a Gázai övezetben – Fotó: IDF

A Gázai övezet északi részében fekvő Dzsabalija várost és menekülttábort kezdték megtisztítani az izraeli erők a Hamasz iszlamista terrorszervezet egységeitől és infrastruktúrájától – tudatta az izraeli katonai szóvivő kedden.

A hadsereg tájékoztatása szerint hétfő este az izraeli hadsereg (IDF) befejezte Dzsabalija város bekerítését, a tüzérségi erők és a repülőgépek előkészítették a területet a szárazföldi behatolásra, s a szárazföldi erők megkezdték a terrorista célpontok elleni támadásokat vadászgépek és drónok fedezete alatt.

Az IDF tájékoztatása szerint a célpontok között volt három, föld alatti alagút lejárata is, ahol terroristák tartózkodtak. Az izraeli katonák összecsaptak velük, s emellett felkutattak és megsemmisítettek rakétavetőket, valamint lakóházakban, sőt gyerekszobákban is fegyvereket találtak. A katonai szóvivők közölték, hogy az elmúlt napon az izraeli repülőgépek a Hamasz mintegy 250 célpontját lőtték az övezetben, köztük a Hamasz fegyvereseit, rakétaindító állásokat és egyéb infrastruktúrát. A hadsereg bemutatta a zsákmányolt fegyvereket, köztük egy gyermekágy ágyneműtartójában fellelt páncéltörő rakétát.

Hétfőn öten súlyosan megsebesültek, és nyilvánosságra hozták egy 26 és egy 20 éves elesett katona nevét. Egyikük nagyapja az 1973-as jom-kipuri háborúban, nagybátyja pedig 1982-ben, az első libanoni háborúban vesztette életét. A szárazföldi harcok kezdetétől 68 izraeli katona esett el a Gázai övezetben.

Hétfőn éjfélkor véget ért az október 7-i terrortámadásban Izraelből a Gázai övezetbe hurcoltak családtagjainak három órás találkozója a hadikabinet tagjaival a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán.

“Szerettünk volna hallani az alkuról. Vártuk a választ kérdéseinkre, de nem feleltek” – mondta utána csalódottan több család a Jediot Aharonot című újság hírportáljának, a Ynetnek.

“Nem hagyjuk abba a harcot, amíg haza nem hozzuk túszainkat, meg nem semmisítjük a Hamaszt, és nem biztosítjuk, hogy Gáza többé ne fenyegethessen” – nyilatkozta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és egyúttal felelősséget vállalt az elraboltak visszajuttatásáért.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy Libanonból ismét páncéltörő rakétákat indítottak a határ izraeli oldalán fekvő Metula felé. Korábban egy libanoni rakéta eltalált egy házat ebben a városban, ahonnan a helyieket hetekkel ezelőtt evakuálták. Az izraeli katonai erők válaszul a lövéseket leadó helyeket támadták Libanon déli részén.

A rendőrség jelentése szerint hétfő este letartóztattak hét gyanúsítottat, akik az elmúlt hetekben erőszakos összecsapásokban vettek részt, valamint erőszakra és terrorizmusra buzdítottak Kelet-Jeruzsálemben. Többen közülük a közösségi oldalakon a Hamasz támogatására és kelet-jeruzsálemi összetűzésekre szólítottak fel. Egyikük hősnek nevezte az izraeliekre késsel támadókat, ketten közülük kővel dobálták a biztonságiakat, és egyikük többször betört egy jeruzsálemi iskolába.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.