Egy izraeli vállalat az óceán hullámai által hajtott erőművet épít Ghánában

Ábra: Yam Pro

Az izraeli székhelyű, Yam Pro nevű, megújuló energiával foglalkozó cég olyan technológiát fejlesztett ki, melynek segítségével az óceán hullámai elektromos árammá alakíthatók. Nemrégiben szerződést írtak alá Ghánában az indiai központú Shapoorji Pallonji csoporttal, melynek alapján hullámok által hajtott erőművet telepítenek a nyugat-afrikai, tengerparti országban. A Shapoorji Pallonji csoport üzleti konglomerátum, évi 4,2 milliárd dolláros forgótőkével, és 60 ezer dolgozóval.

A 180 millió dollárt érő projektet három éven belül fejezik majd be. Az erőmű kezdetben 10 megawatt áramot termel majd, ezt emelik fel később 150-re. Az izraeli Yam Pro cég forradalmi technológiájának különlegessége abban rejlik, hogy 90 százalékban szárazföldhöz kötött, ezért – más, hasonló célkitűzésekkel foglalkozó vállalatok fejlesztéseivel ellentétben – nem igényel nagyszámú búvárt az eszközök munkába állítása.

A cég szakembereinek állítása szerint kilowattóránként 0,03 dollárba kerül majd az így előállított áram, vagyis olcsóbb lesz, mint a szénből, biomasszából, vízből vagy természetes gázból származó, a geotermikus, a nukleáris, a szél-, illetve a napenergia.

Fotó: Yam Pro

Az írás itt folytatódik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSzsido.com