15 világjobbító izraeli találmány

A modern Izrael megalapításának 70. évfordulójához közeledve került a boltok polcaira az USA-ban Avi Jorisch, az amerikai külpolitikai tanács vezetőjének új könyve: „Innováció, avagy hogyan javította meg a világot az izraeli találékonyság” címmel. A Gefen kiadó gondozásában megjelent kötetből a The Times of Israel készített egy rövid összefoglalót.

1955 – A napkollektoros vízmelegítés feltalálása Dr. Harry Zvi Tabor nevéhez fűződik. A fizikus összekapcsolta a napelemet és a víztartályt oly módon, hogy külön szivattyúk nélkül lehetővé vált a víz keringettetése a rendszerekben. Ez az egység világszerte a napenergiával működő vízmelegítés szabványává vált, és segített népszerűsíteni a napkollektoros technológiát a világban.

1963 – Raphael Mechoulam felfedezi a hatóanyagok kémiai szerkezetét a marihuánában, ideértve a kannabidiolt (CBD) és a tetrahidrokannabinolt (THC), amelyet később többek között görcsoldó gyógyszerként alkalmaznak.

1965 – Simcha Blass és Kibbutz Hatzerim szerződést kötnek a világ első modern csepegtető öntözője, a Netafim elindítására és tömeggyártására. A találmány világszerte segíti a gazdálkodókat és a kormányokat, hogy több vizet spóroljanak meg.

Fotó: Borisshin / Wikipedia

1979 – Michel Revel felfedezi a szklerózis multiplex betegség kezelésének új módját. Revel kifejleszti a Rebif nevű, bőrön át beadható gyógyszert, amely csökkenti a visszaesések számát és súlyosságát, és lassítja a fogyatékosság előrehaladását.

Rebif – fotó: YouTube képernyőkép

1985 – Dr. Shlomo Navarro kifejlesztette a Grain Cocoon-t, egy nagy, hermetikusan záródó zsákot a rizs, a gabona, a fűszerek és a hüvelyesek tárolására, amelyek képes megvédeni az árut a nedvességtől és a különböző károkozóktól.

1987 – Jossi Leshem radarfelvételek, motoros vitorlázó repülőgépek, repülőgépek és a madárőrök hálózatának megfigyelése alapján térképet készít az Izrael felett évente átrepülő csaknem egy milliárd madár repülési útvonaláról. A térkép segítségével a madarak és repülőgépek ütközésének aránya 76 szálékkal csökkent, ami közel egymilliárd dollár megtakarítást jelentett a légiforgalmi vállalatoknak.

1990 – Bernard Bar-Natan kifejlesztette az Emergency Bandage-t, egy egyedülálló életmentő terméket, amely azonnal elállítja a masszív vérzést és megakadályozza a fertőzések kialakulását.

1993 – Gil Shwed, Shlomo Kramer és Marius Nacht létrehozzák az első internetes tűzfalat, hogy megvédjék az online tárolt vállalati és személyes adatokat.

1993– Imad és Reem Younis elindítják az Alfa Omega-t, Izrael legnagyobb arab high-tech vállalatát. A keresztény arab házaspár által megalapított názáreti cég a Parkinson-kór és egyéb neurológiai rendellenességek kezelésében használt eszközt és eljárásokat fejlesztettek, amelyek segítségével az idegi tevékenységek pontosan feltérképezhetővé váltak.

1998 – Dr. Gavriel Iddan megalkotta a PillCam-et, egy lenyelhető kapszulás endoszkópot, amely kamerát és rádióadóvevőt tartalmaz, és a gyomor-bélrendszeren átjutva fényképeket készít a test belsejéből. A PillCam hatékony bevethető a gasztrointesztinális betegségek korai szűrésében, diagnózis állításában és a kezelések során is.

2001 – Moshe Shoham és Eli Zehavi, a Mazor Robotics alapítói, olyan képkészítési eljárást hoztak létre, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy a műtét előtt háromdimenziós CT-képet készítsenek a páciens gerincéről. Ezzel az orvosi személyzet képes nagyfokú pontossággal megtervezni a hátgerinc műtétet.

2004 – Dr. Amit Goffer létrehozza a ReWalk-ot, egy külső vázszerkezetet, amely lehetővé teszi, hogy a deréktől lefelé lebénultak újra járni tudjanak. Radi Kaiuf, tolószékes IDF veterán a készülék segítségével 2012-ben legyalogolta a maratoni távot.

ReWalk – fotó: Mikhnenko773 / Wikipedia

2005 – Dr. Sarah Sallon és Dr. Elaine Solowey az 1960-as évek elején, a Masadában talált ősi magvak felhasználásával megtalálták a módját, hogy feltámasszanak egy 2000 évvel ezelőtt kihalt növényfajtát, a judeai pálmát, amely az ősi mediterráneum egyik legfontosabb növénye volt.

2006 – Eli Beer elindít egy önkéntesekből álló elsősegély csoportot EMT néven. A hálózathoz csatlakozó egészségügyisek az okostelefonjukon keresztül riasztást kapnak a közvetlen közelükben történt sürgős esetekről. Az applikáció segítségével az öt legközelebb tartózkodó önkéntes biciklire pattanva, még a mentőautó előtt a helyszínre érhet és elsősegélyben részesítheti a beteget.

2011Danny Gold és Chanoch Levine dandártábornok sikeresen leszedtek egy Gázából indított Hamasz rakétát a forradalmi Vaskupola rendszer segítségével. A Raphael katonai fejlesztési központban megálmodott elhárítórendszer akár 70 kilométeres távolságból is képes érzékelni az indított rakétát és annak röppályát és sebességét kiszámítva, veszély esetén ellenrakétát küld, amely megsemmisíti a támadó rakétát.

Vaskupola – fotó: IDF

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Times of Israel