Mivel már nagyon a nyakunkon vannak az ünnepek, hozok gyorsan pár receptet, hátha vannak későn ébredők, akiknek még nincs ötlete az ünnepi vacsorához. Igazából bevallom, ezt a receptet már múlt héten szerettem volna megmutatni, de egy sajnlatos baleset következtében a pitém szénné égett, és a keletkezett sokkhatást eddig tartott kiheverni. Most újult erővel elkészítettem megint, és még szebb is lett az eslő változattól!

Mivel rosh hashana az alma körül forog, elsőként a desszertet hozom, mert ez az ünnep mégiscsak arról szól, hogy édes és kerek új évünk legyen.

Most nem mézes desszertet csináltam, mert szerintem a mézből az este végére pont eleget eszünk, és végül is az édesen van a hangsúly. Ezúttal karamellás almás pite receptet készítettem. Ráadásul ez a pite sós karamellás, de csak a sózott vajtól, így inkább pikáns lesz, nem igazán sós.

Kívánok mindenkinek boldog újévet! Hag szameach! Sana tova!

Sós karamellás almás pite – fotó: Gabi Berger

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • csipet só
  • 30 dkg hideg vaj
  • 1,5 dl jeges víz

A karamellhez:

  • 20 dkg cukor
  • 60 gramm sós vaj
  • 60 ml tejszín
  • fél rúd vanília
  • csipet só, ha nincs sózott vajunk
  • 4 evőkanál víz

Az almás töltetékhez:

  • 6-7 alma kis kockákra vágva
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál citromlé

Először is elkészítem a tésztát: a liszthez keverem a sót, nagy lyukú reszelőn belereszelem a vajat. Az ujjaimmal összemorzsolom, de nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vajdarabok láthatóak maradjanak benne. Hozzáöntöm a jéghideg vizet kis adagokban, és csak annyira dolgozom össze, hogy épphogy összeálljon. Labdát formázok belőle, és fóliába csomagolva 1 órát (vagy max. egy napig) hűtőben pihentetem.

A sütőt előmelegítem 190 fokra.

A karamellhez egy lábosba teszem a cukrot és kb. 4 evőkanál vizet, és elkezdem közepes lángon hevíteni. Ha kicsapódna a lábas oldalára a cukorkristály, akkor óvatosan a lábos falát vízzel kenegetem, és az szépen beviszi majd a kristályokat a helyükre. Megvárom, míg szépen borostyánszínűre karamellizálódik a cukor, ekkor leveszem a tűzről. Hozzáadom a vajat, majd jól elkeverem, vigyázva, mert a felszálló gőz égést okozhat. Hozzáadom a tejszínt is, és szép szószt keverek. Ha nem sózott vajjal dolgozom, most adok hozzá egy csipet sót, és a fél rúd vanília magjait.

Az almákat kis kockákra vágom, összeforgatom a cukorral és citromlével, majd félreteszem.

A tésztáról levágom az ⅓-át, ez megy majd a pite tetejére. A nagyobb részt szépen kör alakúra nyújtom, és beleteszem a piteformába, a maradékokat levágom. A megmaradt kisebb adag tésztát is kinyújtom, szintén kb. kör alakúra, hosszú csíkokat vágok belőle, melyeket szépen hármasával megfonok.

Az almához keverem a karamellt, és az egészet beleteszem a pitébe, majd a tetején szépen csíkokban elrendezem a fonatokat.

Sós karamellás almás pite – fotó: Gabi Berger

Megkenem egy felvert tojással a tésztát, megszórom pici cukorral, és a tésztafonatok is picit karamellizálódnak.

Sós karamellás almás pite – fotó: Gabi Berger

A pitét 190 fokos sütőben kb. egy órát sütöm, néha ellenőrzöm, nehogy nagyon megbarnuljon a teteje.

Sós karamellás almás pite – fotó: Gabi Berger

Beteávon!

Sós karamellás almás pite – fotó: Gabi Berger

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.