A Közös Listához közeli forrás: Ganzot ajánljuk miniszterelnöknek

A Közös Arab Lista képviselőinek tárgyalása - fotó: Ahmed Tibi / Twitter
A Közös Arab Lista képviselőinek tárgyalása - fotó: Ahmed Tibi / Twitter

A Közös Listához közeli forrás szombaton elmondta, hogy a pártszövetségben úgy döntöttek, hogy az elnöknél a Kék-Fehér vezetőjét, Beni Ganzot javasolják miniszterelnöknek.

A lista tagjai most – a választások óta először – Kafr Qasemben üléseznek. Holnap várhatóan a Közös Lista képviselői 18:30-kor találkoznak Reuven Rivlin elnökkel, hogy tájékoztassák őt a döntésükről.

Ahmed Tibi, a Taál elnöke és Ofer Kasif képviselők (Hadas) cáfolják, hogy döntés született volna. Tibi Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy “a Rivlin elnökkel való holnapi találkozó előestéjén közös frakciógyűlést tartunk. A találkozó az elején tart, és még nem született döntés. Komoly és mélyreható vita folyik.” Kasif közölte, hogy “a frakcióülés épp hogy elkezdődött, és az elnöknek szóló ajánlásról még nem született döntés”.

A tárgyalások előtt a Hadas, Taál és Raám pártok általánosságban támogatták Ganz ajánlását, feltéve, hogy a Kék-Fehér vállalja, hogy előmozdítja a párt számára az izraeli arab társadalom számára fontos kérdéseket. Ezzel szemben a Balad párt tagjai amellett voltak, hogy senkit ne ajánljanak.

Az arab listához közeli forrás szerint az elmúlt két napban Kék-Fehér tisztviselők tárgyalásokat folytattak a küldötteikkel az elnökkel folytatott tárgyalások előkészítése céljából. A Közös Listában megemlítették, hogy a Kék-Fehérnek szüksége van az ajánlásukra, hogy többséget szerezzenek, és az elnök őket kérje fel kormányalakításra, ám a gyakorlatban egyértelmű, hogy a vezető párt egységkormány létrehozására törekszik – nélkülük.

A délutáni frakcióülésen az arab lista tagjai várhatóan elfogadnak egy a listát alkotó pártok közötti viták rendezésére használható formulát. A képviselők arról is döntenek, hogy a döntéseket a négy pártvezető – Ayman Odeh (Hadas), Ahmed Tibi (Taál), Mansour Abbas (Raám), és Mtanes Shehadeh (Balad) – fórumán hozzák-e meg, vagy a frakció tizenhárom tagja többségi szavazatával, amelybe öt képviselő tartozik a Hadasból, három a Raámból, három a Baladból és kettő a Taálból.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz