A Likud szerezte a legtöbb mandátumot az exit poll adatok szerint

Benjamin Netanjahu miniszterelnök pártja, a jobboldali Likud párt szerezte a legtöbb, szám szerint 37 mandátumot az Izraelben egy éven belül harmadszor, az 1999 óta legmagasabb részvétellel megtartott parlamenti választásokon – jelentette a tizenhármas tévé exit poll alapján hétfőn este.

A Likud 37 mandátumot szerzett a százhúsz tagú izraeli parlamentben, a kneszetben két televízió exit pollja szerint is. Őket követi az ellenzéki centrista Kék-fehér párt 32, illetve 33 parlamenti hellyel. A jobboldali -vallásos tömb azonban egyik televízió szerint sem szerzett többséget ezúttal sem a kneszetben, hanem hatvan mandátummal rendelkezik, s vele szemben szintén hatvan helye lett együtt a Kék-fehér pártnak, a baloldali Egyesült Pártnak, az Arab Egyesült Listának és Avigdor Liberman jobboldali nacionalista, Izrael a Hazánk nevű pártjának. A kormányalakításhoz 61 mandátumra van szükség.

A harmadik legnagyobb párt a különböző exit pollok szerint az arab pártokból alakult Egyesült Lista, amely tizennégy vagy tizenöt mandátumot szerzett. Őket 8-9 képviselővel követik az ultraortodox vallásos pártok, a Sasz és az Egyesült Tórapárt. Szintén hat-nyolc képviselőt jósolnak Avigdor Liberman pártjának, amely ismét a mérleg nyelvének szerepét játszhatja. A kneszetbe jutott a baloldali pártszövetség, valamint a Likudtól jobbra álló, s főként a telepeseket képviselő Jobbra (Jamina) párt is hat-hét hellyel.

A végleges eredményeket a következő napokban fogja bejelenteni a központi választási bizottság az összes választási urna borítékjának összeszámlálása után. A végleges arányok kismértékben még módosulhatnak a katonák, a külön választási helyiségekhez járuló karanténban lévők és a külföldi diplomaták szavazatai alapján.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.