Miért jutottunk el ilyen gyorsan a koronavírus második hullámába? Miért korlátozzák másodszorra is Izrael polgárait?

Miért nem cserélték le az egészségügyi minisztérium teljes vezetőgárdáját, miután tavasszal már egyértelműen kiderült, hogy alkalmatlanok a koronaválság kezelésére? Miért csak Moshe Bar Sziman-Tov igazgatónak kellett mennie?

Miért nem építették ki a járvány elcsendesedésekor májusban a megfelelő járvány-ellenőrző intézményeket, miért álltak le szinte teljesen akkor a teszteléssel, miért nem végeztek epidemiológiai vizsgálatokat, lekövetve a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülteket?

És miért nem építették ki az epidemiológiai vizsgálatok rendszerét? Miért csak 27, erre szakosodott nővér dolgozott ezen a területen, noha a média és a szakemberek folyamatosan követelték a tesztelést és a járvány-nyomozásokat, hogy ne üthesse fel újra fejét a kór?

Miért foglalkozott Netanjahu egész júniusban a felmérések szerint a lakosság 4 százalékát érdeklő ciszjordániai annektálással ahelyett, hogy a koronajárvánnyal törődött volna? Miért volt fontosabb a korona-ügynél Avichaj Mandelblit államügyész gyalázása? Miért Netanjahunak szavazott meg egymillió sékeles tíz évre visszamenőleges adókedvezményt a kneszet, ahelyett, hogy megelőző óvintézkedésekről döntött volna?

Miért nem hajlandó átadni Netanjahu a válság menedzselését a hadsereg ilyen esetekre létrehozott polgári védelmi szárnyának, noha az egészségügyi minisztériumnak nincsenek ehhez értő emberei, szervezeti háttere és forrásai, szemben a védelmi minisztériummal?

Miért hagyják nyitva a zsinagógákat – ahol leginkább terjed a fertőzés –, és miért zárják be szinte az összes kulturális és szórakozóhelyet, amely a nem vallásosoknak fontos? És miért nem kompenzálják a bezárt helyeket, ezzel várhatón örökre tönkretéve jelentős részüket? Miért még most is Netanjahu politikai szempontú érdekei alapján születnek a döntések?

Miért nem differenciáltan, az egyes helyek fertőzöttsége, hanem a fűnyíró elv alapján alapján hoznak szabályokat? Miért nem vonatkoznak más szabályok azokra a településekre, ahol nagyon alacsony, elhanyagolható az ezer főre vetített fertőzöttség? És miért nem zárják le a jelentősen fertőzött helyeket, hogy onnan ne terjedjen a járvány?

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.