Rekordméretű gazdasági visszaesés Izraelben • Likud-33, Kék-Fehér-10 mandátum • A Hamasz támadásainak háttere

Rekordméretű gazdasági visszaesés Izraelben: az idei második negyedévben 28,7 százalékkal esett vissza a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest. Magyarországon 13,5%-kal csökkent a GDP.


A Legfelsőbb Bíróság (Bagac) elutasította Izrael Állam fellebbezését a haifai tengerpartra építendő 4 további szálloda ügyében. Haifa polgármestere (Einat Kalisch-Rotem), az arab pártokkal koalícióra lépő politikus üdvözölte a Bagac döntését, amely a baloldali városvezetés álláspontját tette magáévá, miszerint a város polgárainak tengerparthoz való joga előbbre való a magáncégek építkezéseinél.


A Tizenhármas adó tegnapi hírműsorában bemutatta, Kamil Fuksz, az utóbbi évek legpontosabb közvélemény kutatási eredményeit közzétevő szakember, legújabb felmérését. A válaszadóknak arra a kérdésre kellett feleniük, hogy melyik pártra szavaznának, ha ma lennének a választások? E szerint :- Likud 33- Kahol-Lavan 10- Jes Atid 20- Jamin 19- Resima mesutefet 12- Izrael Bejtenu 7- Sasz 7- Jehudot HaTora 6- Merec 6képviselővel jutna be a Kneszetbe. Teljes cikk


Izrael vasárnap megnyitotta a légterét és a gyülekezésre vonatkozó rendeletet is kibővíti (zárt helyen 10 főről 20-ra nő) a koronavírusos esetek magas száma ellenére. Az izraelieknek így lehetősége nyílik Tel-Avivból Bulgáriába, Horvátországba és bizonyos görögországi helyekre repülni úgy, hogy hazatéréskor nem kell karanténba vonulniuk.


Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn a kora reggeli órákban közölte, hogy tanktűzzel csapást mért a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet megfigyelőállomásaira, megtorlásul a léggömb-terror folytatásáért, és a határkerítésnél rendezett erőszakos zavargásokért. Vasárnap 28 tüzet okoztak a Gázai övezetből Izraelbe átreptetett Molotov-koktélt szállító léggömbök.


A Hamasz kiújult, Gázai övezetből indított ballonos gyújtogató támadásainak oka a katari pénztámogatások elmaradása. A katari vezetés a mai napig nem határozott, hogy folytatja-e a minden hónapban folyósított segélyét a Hamasz uralta Gázába. Iszmael Haniah Hamasz vezető Katarban tett látogatása folyamán személyesen próbálta meggyőzni a katariakat. A támogatás megvonásának valódi oka nincs semmilyen összefüggésben Izraellel, nem is gazdasági, hisz ez a pénz igazán nem oszt–nem szoroz a gazdag katariaknak, hanem politikai jellegű. Katar erősíteni kívánja a Hamasz jelenlegi vezetésének belső ellenzékét, és különösen támogatja Haled Masszalt, volt Hamasz vezető újbóli hatalomra kerülését a szervezeten belüli közeli választáson. Az oly fontos pénzek elmaradásával a Hamasz nyomás alá került, és – mint hasonló esetben mindig – a levezető szelep az Izrael elleni támadások kiújítása. Ennek vagyunk tanúi az utóbbi hetekben.


Megindulhatnak a közvetlen telefonhívások Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között három nappal a kapcsolatok normalizálásának bejelentése után. A Jeruzsálem és Abu-Dzabi közötti közeledés jegyében az Emírségek megszüntették a közvetlen tárcsázás tiltását a nemzetközi telefonhívásokban, és a továbbiakban szabadon böngészhetik az izraeli internetet is az Egyesült Arab Emírségekből. Teljes cikk


Az Egyesült Arab Emírségek példáját követve más közel-keleti országok is békemegállapodást köthetnek Izraellel, akár Szaúd-Arábia is – jelentette ki Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. O’Brien hangsúlyozta: a Fehér Ház reméli, hogy a térség több országa is csatlakozik majd Izrael és az Egyesült Arab Emírségek néhány nappal ezelőtt bejelentett békemegállapodásához. Teljes cikk


A ynet által összeszedett hat legfontosabb ok alapján összefoglaljuk, miért nem csökken kellő mértékben a koronavírus-fertőzések száma Izraelben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.