Az izraeli rendőrség diktatórikus rendszerek titkosrendőrségi módszereit kezdte alkalmazni

Rogel Alpher, Haaretzben megjelent véleményírása alapján

Jaframov. Tanúja volt egy bűncselekménynek, de bűnözőként kezelték - fotó: a 12-es csatorna képernyőképe
Jaframov. Tanúja volt egy bűncselekménynek, de bűnözőként kezelték - fotó: a 12-es csatorna képernyőképe

Vasárnap és hétfő között éjjel egy órakor Alek Jaframov telefonos hívást kapott egy titkos számról. A háza alatt várakozó rendőr utasította, hogy menjen le. Jaframov megkérdezte, mi történt, erre azt a választ kapta, hogy majd lent elmondják neki. “Nem így működnek a dolgok, az éjszaka közepén. Nem vihetitek az embereket az éjszaka közepén tanúskodni, ennek nem ez a módja. Aggódom a biztonságomért” – mondta Jaframov a rendőröknek a videofelvétel tanúsága szerint, melyet a barátja készített, akit segítségül hívott. Amikor a rendőrség hajnali egykor kirángatja az embert az ágyából, anélkül, hogy elmagyarázná neki, mi történik, ez ellenséges viselkedés – írja Rogel Alpher publicista a Haaretzben, reagálva egy a 12-es tévécsatornán közvetített, a Netanjahu-ellenes országos tiltakozáshullámról szóló riportra.

Ez a megfélemlítés taktikája. A késő éjszakai óra, a titkos telefon, a rejtély, a fenyegető hangnem. Mindez arra hivatott, hogy felzaklassa Jaframovot.

Amikor Jaframov lement, azt mondták neki, hogy őrizetbe veszik. Elvették tőle a mobiltelefonját, megmotozták, és a rendőrautóban egy nyitott cellába ültették. Több mint fél óráig ijedt volt, nem tudta, mit akarnak tőle a rendőrök, mit szándékoznak vele csinálni. “30-40 percig nem mondták el, hogy mi fog történni” – mondta a 12-es csatornának nyilatkozva. “Az autóban fogalmam sem volt, hová visznek. Elképzelni sem tudtam, mit fognak velem csinálni.” Jaframovot csupán arra kérték, hogy tegyen vallomást a tüntetők közé hajtó, és őket elgázoló gyanúsított elleni nyomozásban.

Morris Chen altábornagy a tévécsatorna kérdésére, hogy a rendőrség miért bánt vele “utolsó bűnözőként”, ahelyett, hogy tárgyilagosan megkeresték volna, hogy szükségük van a segítségére a nyomozás során – nem adott elfogadható okot. Nem adott semmiféle magyarázatot a rendőrök Jaframovval szemben tanúsított megalázó, erőszakos és megfélemlítő magatartására. Annyit mondott, hogy sürgős nyomozásra volt szükség az éjszaka folyamán. Egyértelműen látszott, hogy nem érdekli, hogy a Netanjahu elleni tüntetések egyik politikai aktivistájával kegyetlenkedtek.

Jaframovot azért állították elő, mert szemtanúja volt egy bűncselekménynek – de bűnözőként bántak vele. Mert Amir Ohana belbiztonsági miniszter alatt az izraeli rendőrség számára a Netanjahu elleni tüntetés bűncselekménynek számít. Ezért próbálták megtörni a szellemét – a Stasi1 modorával. Úgy tűnik, hogy az utcákat ellepő fiatal tüntetők nem lesznek megtörve. Ez egy lenyűgöző, elszánt, harcos és erős nemzedék. Ha Ohana és az általa ellenük uszított rendőrök, valamint a parancsnokok – akik a főparancsnoki kinevezés elnyerése érdekében megpróbálnak a kedvében járni – meg akarják törni őket, akkor sokkal több erőfeszítést kell tenniük.

A belbiztonsági miniszter uszításának eredményeként a tel-avivi rendőrség kezdi átvenni a diktatórikus rendszerekre jellemző titkosrendőrségi modort. Igaz, ellentétben a chilei Pinochet junta ellenfeleivel, Alek Jaframov nem tűnt el. Nem találták meg holttestét váratlanul, magyarázat nélkül, a Yarkon vizén lebegve. A diktatúra felé vezető evolúció lépésről lépésre történik. A rendőrség egyelőre megelégszik külső gesztusokkal, a terror légkörével – zárja írását Alpher.

  1. Stasi – a Német Demokratikus Köztársaság Állambiztonsági Minisztériuma, különösen a belső politikai elhárítással foglalkozó keletnémet politikai rendőrség

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.