Rivlin elutasította Ganz hosszabbítási kérelmét

Fotó: Mark Neiman / GPO

Reuven Rivlin, Izrael Állam elnöke elutasította Beni Ganz kérését, hogy a holnap éjfélkor lejáró mandátumát meghosszabbítsa. A kormányalakításra vonatkozó mandátumot elvileg meg letetett volna hosszabbítani két héttel, de az elnök nem élt ezzel a jogával. Döntését azzal indokolta, hogy a Netanjahuval folytatott beszélgetéséből világos lett számára: közelében sincsenek a koalíciós egyezmény aláírásának.

A felszabaduló mandátumot ugyanakkor nem is Netanjahu kapja. A jobb oldali blokk pártvezetői levélben szólították fel Rivlint, hogy mégis Netanjahura bízza már most a kormányalakítást. Jelen esetben ugyanis a mandátum a Kneszethez kerül, amelyznek 21 napja van arra, hogy valamelyik képviselő elégséges támogatást kapjon. Az új jelölt a kormányalakításra 14 napot kap majd.

Ezzel párhuzamosan ismét a Legfelsőbb Bíróság elé kerülhet az a kérés, amelynek értelmében tilos lenne büntetővádi eljárás alatt lévő személyt felkérni kormányalakításra. A törvény értelmében miniszter sem lehet ilyen személy, így a beadvány csak kiterjesztené a meglévő törvény értelmezési tartományát, hogy az vádlottak számára miniszterelnöki posztot se tegyen lehetővé.

A Legfelsőbb Bíróság eddig azzal utasította el a korábban beadott, hasonló folyamodványokat, hogy a dolog egyelőre nem aktuális, és nem kíván teoretikus kérdésekkel foglalkozni.


Vélemény: ismét a legfelsőbb bíróságé lesz a főszerep, hiszen a jogvédők nyilván kérik majd Netanjahu megbízatásának tiltását:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.