A Hezbollah ünnepel

“Ma van Izrael történetének legrosszabb napja, belülről korhad, teljesen megosztott és le lesz rombolva” – mondta Naszrallah, a Hezbollah vezetője tévés beszédében a jogrend átalakításának megindítása után, vagyis amikor elfogadta a Kneszet a bíróságok felülvizsgálati jogkörének megnyirbálását. Az Iránból irányított síita Hezbollah nyíltan Izrael elpusztítását akarja, s több mint százezer rakétát irányoz Izrael felé.

“Ez az összeomlás, a széttöredezettség és a megszűnés útjára állítja Izraelt Allah akaratából” – tette hozzá Naszrallah.

Netanjahu hétfőn este azt ígérte tévés beszédében, melyen nem lehettek jelen és nem kérdezhettek újságírók, hogy azt reméli, vallási-nacionalista koalíciója november végéig megállapodik az ellenzékkel a jogrend átalakításának további lépéseiről, de korábban, márciusban is ezt ígérte, majd ígéretét megszegve és a tömegtüntetések, tiltakozások ellenére kormánya egyoldalú lépéseket tesz.

Izrael miniszterelnöke vajon miért vitte előre a törvénykezést, amely mélyen megosztja a társadalmat és örömöt okoz az ország ellenségeinek? Miféle érdek vezeti Netanjahut szembemenni az ország alapvető biztonsági, gazdasági és társadalmi érdekeivel?

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.