Jair Netanjahu - fotó: Wikipedia
Jair Netanjahu - fotó: Wikipedia

Az izraeli miniszterelnök fia, Jair Netanjahu újra jót Twittelt: “Téged is dühít a 12-es és 13-as tévécsatorna Izrael-ellenes propagandája? Itt a megoldás! Kereskedelmi bojkott minden olyan céggel szemben, amelyik ezeken a csatornákon reklámoz. Csak a zsebükön keresztül lehet hatni rájuk, hogy végre cionista tartalmat is közöljenek.”

Az ifjú Netanjahu egyben megosztotta egy Rami Keren nevű blogger erre a célra  létrehozott weboldalát, amelyen állítólag majd listázza a két kereskedelmi csatornán hirdető vállalkozások neveit.

Netanjahut és sok jobboldali támogatóját a héten az dühített fel különösen, hogy a 12-es kereskedelmi adó egyik politikai beszélgetős műsorában a csatorna kommentátora, Amnon Abramovich és a műsorvezető, Oded Ben-Ami arra a következtetésre jutottak, hogy „eljött a Netanjahu-korszak vége”. Elemzésében Abramovics azt mondta, hogy azok, akik bejelentették, hogy most, illetve a későbbiekben Netanjahu helyett indulnak a miniszterelnöki székért, “már azt szeretnék látni, hogy Netanjahu korszaka véget ért”, majd az arámi nyelvű gyászima, a kádis soraiból ismert idézetet citált, miszerint “mihamarabb és a közeli időben” – melyet Ben-Ami egy “és erre mondjátok Ámen”-nel zárt. A Likud szerint ezzel a két tévés élő adásban eltemette Netanjahut, és nem is próbálták a miniszterelnök iránti gyűlöletüket elrejteni. Az ima ezen mondata egyébként így külön idézve nem valakinek a halálára vonatkozik, hanem valamilyen nagyon várt esemény bekövetkezésének kívánságát jelzi.

Körülbelül két hónappal ezelőtt  a miniszterelnök is felszólított a 12-es csatornát üzemeltető Keshet bojkottálására “A mi fiaink” című tévésorozat készítésében való részvételük miatt, amely szerinte antiszemita. A Facebook oldalán írt üzenetében Netanjahu akkor azt írta, hogy “a Keshet 12-es propagandacsatornája olyan antiszemita sorozatot készített, amelyet világszerte sugároznak, és amely rossz és hamis színben tünteti fel Izrael Államát”. A Keshet a sorozatot az HBO amerikai televíziós hálózat számára készítette, és Izraelben is számos csatornán sugározzák ezt a nagy sikerű, színvonalas tévédrámát.

Akkor az idősebb Netanjahu azért hirdetett bojkottot, mert szerinte vele ugyanígy járt el a csatorna, amikor Guy Peleg, a 12-es hírcsatorna újságírója közzétette a 4000-es aktában a Shlomo Filber koronatanú és Gilad Erdan belbiztonsági miniszter által tett tanúvallomásokat.

Távolmaradások, lemondások: bojkott kívül-belül

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz